Tensiuni în USR după o excludere la ceas de seară: "O mizerie! A fost o adevărată execuţie" / Cum se apără Barna

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Biroul Naţional al USR a exclus-o, miercuri seară, pe Oli Ardelean, vicepreşedinte al organizaţiei Ilfov, după o postare pe Facebook, din luna noiembrie, în care vorbea despre semnături false în campania "Fără Penali în Funcţii Publice" şi îl acuza pe şeful partidului Dan Barna că a minimizat problema. În aceeaşi postare din noiembrie, Oli Ardelean îl acuza pe preşedintele USR Buftea că a montat banere fără autorizaţie în precampanie, iar jumătate din Biroul Judeţean USR Ilfov nu a avut nicio problemă cu acest lucru.

Dată afară astfel din partid, Oli Ardelean susţine că este vorba despre o "adevărată execuţie" desfăşurată de "echipa Barna".

La rândul său, contactat de Epoch Times, Dan Barna se apără susţinând că excluderea nu intră la categoria "execuţie politică", ci este o chestiune de "management normal al partidului", pentru că vicepreşedintele USR Ilfov a atacat formaţiunea. În acelaşi timp, liderul USR susţine că semnăturile respective, asupra cărora plana suspiciunea că ar fi false, nu au mai fost depuse.

Potrivit Adevărul, decizia a fost contestată puternic în interior, zeci de membri USR au anunţat că demisionează pe un grup intern al partidului. Surse politice dezvăluie că deputatul Tudor Benga a fost cel mai vehement membru din conducerea USR împotriva excluderilor, însă fără succes. Iar săptămâna viitoare ar urma un alt val de excluderi, printre cei vizaţi numărându-se şi Vişinel Bălan.

Oli Ardelean acuză o execuţie

"Ieri seara, într-o adevărată execuţie, o majoritate din Biroul Naţional USR, toţi din echipa Barna, m-a exclus din USR pentru postarea asta (vezi mai jos - n.r.). Deşi am spus adevărul. Deşi am încercat mult timp să rezolv intern.

Le-am cerut să amâne până se judecă sesizarea făcută de mine din august 2018 împotriva angajatului lui Barna la Secretariatul General, Ciprian Necula. Cel responsabil de campania fără penali şi care atunci, la sediul USR, după ce am găsit falsurile şi le scoteam din dosare, a ţipat la mine să ies de acolo, să las falsurile să le trimitem la primarii că poate le acceptă. Am ţipat şi eu la el: da, posibil să le accepte, pentru că trăim într-o ţară coruptă cu incompetenţi în administraţie. Poate nu se prind. Dar ăsta nu e motiv să trimită falsuri la primarii.

Barna a refuzat atunci să analizeze vina lui Necula. A tot refuzat de atunci. Le-am cerut să îmi spună dacă au mai contractat firma de promoteri care le-au adus falsurile. Nu mi-au răspuns. Am cerut acum să judece acea speţă împreună cu una nouă de acum în care am fost acuzată EU că am prejudiciat imaginea partidului scriind că Barna a minimizat problema semnăturilor false de la fără penali.

Scriind practic un fapt real rău făcut de USR - Barna. Au ignorat cererea mea de amânare până poate fi judecată şi speţa cu privire la Necula. M-au exclus pe mine în timp ce acel individ este încă angajatul lor. În fine. O mizerie. Povestesc mai multe când am timp".

Postarea care i-a adus excluderea (8 noiembrie)

"Jumătate din Biroul Judeţean USR Ilfov a spus că e OK dacă un membru preşedinte de filială locală (Buftea, Adrian Ciobanu îl cheamă, voia să fie şi primar) a montat banere fără autorizaţie în precampanie. Că nu e ceva ilegal, că a fost o 'greşeală' făcută cu 'bune intenţii'.

Deşi i s-a spus de coordonatorul de campanie judeţean să nu facă asta, li s-a spus tuturor în toate filialele locale să nu monteze banere fără autorizaţie.

El a ignorat, a montat şi apoi s-a mai şi victimizat pe Facebook pe pagina oficială a filialei USR Buftea că oamenii răi i-au dat jos banerele. Montate ilegal.

Postare în care a băgat şi câteva minciuni.

Apoi, întrebat de preşedintele filialei dacă a avut autorizaţie spune că da, o trimite când ajunge la calculator. Nu avea.

Dar e ok pentru unii să păstrăm ca membru un astfel de individ.

Şi eu duminică ar trebui să votez USR? Când ştiu că Barna a făcut la fel cu semnăturile false de la fără penali cumpărate printr-o firmă de promoteri de USR (vreo 20k la număr din alea 1 milion) pe care angajatul lui din secretariatul general, Ciprian Necula, voia să le trimită la primării? De a trebuit să fac super scandal la sediul USR?

Şi Barna a minimizat totul încercând să dea vina pe mine, ca am o vendetă personală.

Ce zici Cornel Zainea? E ok?"

Reacţia lui Barna: "E managementul normal al partidului"

Contactat de redacţia Epoch Times, liderul USR Dan Barna a susţinut că excluderea lui Oli Ardelean nu a fost o "execuţie politică" ci o chestiune de "management normal al partidului", căci fosta sa colegă a atacat formaţiunea.

"Este o decizie disciplinară firească. Este normal să existe reacţii. Şi în USR, ca în orice partid, este o aşteptare să existe nişte linii roşii. Atacul public asupra partidului este considerat de foarte mulţi membri un lucru de neacceptat şi s-a luat o decizie disciplinară în acest sens. Lucrurile sunt foarte clare. Nu este vorba de niciun fel de execuţie", a declarat Dan Barna.

Întrebat de acuzaţia lui Oli Ardelean care a susţinut că una dintre firmele de promoteri ar fi adus semnături false pentru campania "Fără Penali", şeful USR a susţinut că semnăturile care ridicau semne de întrebare au fost scoase din pachetul trimis la primării, pentru a nu exista niciun dubiu.

"La momentul respectiv, semnăturile care ridicau semne de întrebare au fost scoase din pachetul trimis la primărie tocmai pentru a nu exista niciun fel de dubiu. Ieri decizia a fost luată în urma unor sesizări. Au fost 15 sesizări ale unor colegi pe nemulţumirea unor ieşiri publice înainte de campanie care au creat destul de multă emoţie în partid. Cumva colegii s-au simţit... nu au fost de acord cu o ieşire publică împotriva partidului. (...) În momentul în care toţi membrii partidului fac campanie şi un coleg atacă... are o astfel de postare în spaţiul public şi nu în interior, lucrurile au fost văzute de către membri din această perspectivă a necesităţii de a nu se simţi... de a nu avea un atac în spaţiul public asupra... oamenii au simţit că efortul lor a fost dispreţuit de către un membru al partidului", a precizat Barna.

Chestionat dacă el consideră că Oli Ardelean a fost împotriva partidului sau doar împotriva unor practici pe care ea le-a considerat neconforme şi dacă a analizat acuzaţiile aduse de fosta useristă, respectiv faptul că Ciprian Necula s-ar fi opus înlăturării semnăturilor false şi totuşi e în continuare angajat în USR, precum şi faptul că s-ar fi pus bannere în perioada preelectorală, Barna a răspuns că sesizările fostei sale colege sunt "în analiză".

"Acelea sunt în proces. Sesizările respective sunt în analiză fie a biroului local fie a comisiei de arbitraj. Pur şi simplu ieri au fost analizate nişte sesizări legate de injurii şi de acele ieşiri care au revoltat foarte mulţi colegi care au considerat că ei muncind în campanie, e cumva nedrept ca un membru al partidului să atace partidul fix în ziua dinaintea votului. E o decizie disciplinară. Nu e nimic... cazul anterior e lămurit. Ca dovadă, semnăturile au fost validate. Cele care nu erau foarte clare au fost scoase şi nu au fost duse la primărie. Cele două cazuri nu au nicio legătură unul cu celălalt", a transmis Barna.

Cât despre faptul că unii colegi de-ai săi susţin că urmează un nou val de excluderi, vizat fiind şi Vişinel Bălan, liderul USR a explicat că sunt mai multe sesizări în partid care în general vizează "injurii, calomnii groaznice, atacuri asupra partidului în spaţiul public, lucruri care generează din partea membrilor sesizări la adresa unor colegi."

"Sunt mai multe sesizări în partid. Vor fi analizate, vor fi luate decizii în continuare. E un lucru firesc, nu e nicio campanie, nu e ceva ieşit din comun. E un lucru firesc şi normal într-o organizaţie ca atunci când există derapaje şi depăşiri majore să existe sancţiuni. Există mai multe tipuri de sancţiuni posibile, se vor lua decizii la momentul respectiv.

Sunt sesizări care sunt tratate fiecare individual. Colegii sunt invitaţi să îşi spună punctul de vedere, să îşi exprime apărări. Totul este statutar, normal, democratic. Ideea aceasta că se poate spune orice, se poate face orice în virtutea unei libertăţi de expresie absolute indiferent de consecinţe, este greu de susţinut mai ales în situaţia în care există sesizări şi oamenii sunt nemulţumiţi de anumite atitudini. E normal să ai nişte mecanisme statutare care funcţionează, există căi de atac.

Colegii nemulţumiţi pot să conteste orice decizie, inclusiv cea de aseară de la comisia de arbitraj. Nu este nimic ieşit din comun, oricât se încearcă transformarea unei situaţii normale de management al partidului într-o situaţie dramatică. Este managementul normal al partidului", a menţionat Barna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne