Lider USR, candidat la şefia partidului, despre alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP: "Nu văd cum ar putea să continue"/Ce scor vrea să obţină la parlamentare?

Cristian Seidler (Epoch Times)
Loredana Diacu
18.06.2024

Deputatul USR Cristian Seidler, unul din favoriţii în cursa pentru şefia USR după retragerea lui Cătălin Drulă, susţine că alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP nu poate să continue la alegerile viitoare.

Întrebat de Epoch Times cum vede politica de alianţe a partidului la alegerile parlamentare, Seidler a răspuns că nu vede cum aceasta poate continua.

În ceea ce priveşte scorul pe care USR l-ar putea obţine la parlamentare sub conducerea lui, Seidler crede că partidul poate obţine peste 20% dacă îi atrage înapoi pe cei ce au plecat din partid şi/sau face alianţe cu partidele coagulate în jurul unor foşti userişti excluşi sau plecaţi ei din USR.

Redăm fragmentul relevant din interviu. Interviul integral poate fi citit aici.

Reporter: Presupunând că veţi câştiga alegerile pentru preşedinţia partidului, veţi demara negocieri cu REPER şi cu alte partide mici coagulate în jurul unor foşti membri plecaţi sau excluşi din USR?

Cristian Seidler: Mesajul meu va fi unul nu doar lansat public, ci şi foarte personal, de revenire alături într-o mişcare politică modernizatoare pentru România. Încă o dată, răspunsul lor trebuie să permită să se întâmple aceste lucruri.

Reporter: Politică de alianţe... Credeţi că alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP trebuie să continue şi la alegerile parlamentare? Ce veţi propune în calitate de şef a USR dacă veţi fi ales?

Cristian Seidler: Răspunsul l-a dat electoratul prin votul lui, nu văd cum ar putea să continue.

Reporter: Ce scor vă propuneţi să obţineţi la parlamentare, dacă veţi câştiga şefia partidului?

Cristian Seidler: Noi nu funcţionăm aşa, că partid, cu targeturi din astea închipuite, pentru că cine îşi propune, de fapt, un scor, fie se bazează pe sondaj şi nu absolutizăm la USR lucrurile pe care le vedem în sondaje, fie acestea se transformă în nişte targeturi de făcut rost de voturi în secţiile de votare, pe care le obţin cu orice preţ şi cu orice mijloc, prin preştampilare, prin plasă de voturi, că ştii că trebuie să obţii un număr de voturi.

Altfel, în lumea reală, cinstită, politică, lucrurile nu merg aşa. Dar, evident, adică minimul minimorumului pe care pot să mi-l propun este să avem cel puţin scorul de acum patru ani de la parlamentare, atunci a fost 16% după redistribuire.

Şi ce mi-aş dori - şi cred că e realist - este să avem peste 20%, pentru că, calculând scorurile reunite de la europarlamentare a celor care au plecat din USR, adăugând şi cel puţin 1,5% cât estimez eu că a fost fraudă electorală pe baza dovezilor pe care le-am văzut, cred că peste 20% este pur şi simplu realist. Dacă reuşim reunirea forţelor, oprirea fraudelor, cred că e realist să ne propunem cu 2%, dar nu, nu la modul să impunem să obţinem, de exemplu 27%, şi atunci tu trebuie să aduci 3 voturi de acasă, nu contează cum...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor