Cursa pentru şefia USR. Ce plan are Cristian Seidler dacă îi ia "tronul" lui Drulă. "S-au făcut nişte greşeli. Electoratul ne-a spus asta!"

Cristian Seidler (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.06.2024

În perioada 26 - 27 iunie 2024, membrii USR îşi vor alege, prin vot online, noul şef de partid. Alegerile interne au loc în condiţiile în care, în urma rezultatelor slabe la alegeri, actualul lider, Cătălin Drulă, a făcut pasul în spate.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei, nominalizat de Drulă drept posibil succesor la şefia partidului, şi Lucian Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului, care lua şi el în calcul ideea de a candida, au făcut pasul în spate pentru a-i face loc Elenei Lasconi, pe care o susţin şi în cursa pentru preşedinţia ţării. Pentru şefia partidului s-au înscris însă în cursă alţi competitori - în total nouă.

Unul dintre ei este deputatul Cristian Seidler, care consideră că pentru partid ar fi mai util ca persoana care îl conduce să nu fie şi cea care intră în cursa pentru Cotroceni.

"Cred că efortul de campanie plus conducerea Primăriei Câmpulung este şi aşa supraomenesc", a declarat Seidler pentru Epoch Times.

Seidler, care a fost coordonatorul campaniei electorale a USR, admite că s-a greşit grav prin faptul că lista pentru europarlamentare a fost făcută din pix şi nu în urma unor alegeri interne, şi declară că va demara negocieri cu cei plecaţi sau excluşi din partid. Nu însă cu toţi, punctează el.

Pe de altă parte, el consideră că alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP nu e viabilă şi că ar trebui ruptă.

Redăm interviul acordat de Cristian Seidler redacţiei noastre.

Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi la şefia USR şi ce vă propuneţi să realizaţi dacă veţi fi ales?

Cristian Seidler: Cred că trebuie să auzim, nu putem să nu auzim vocea electoratului. Cred că s-au făcut nişte greşeli. Electoratul ne-a spus asta. Lucrurile trebuie corectate.

Suntem într-un moment în care avem încă două rânduri de alegeri, prezidenţialele şi parlamentarele. Pentru preşedinţia României eu o susţin pe Elena Lasconi.

Cred că efortul de campanie plus conducerea Primăriei Câmpulung este şi aşa supraomenesc.

Cred că am capacitatea de a readuce o parte dintre cei care ne-au dat un vot de blam către USR. Şi am şi energia şi capacitatea de a organiza lucrurile într-un an extrem de dificil, iarăşi din perspectiva celor două rânduri de alegeri.

Reporter: Spuneaţi că auziţi vocea electoratului, că s-au făcut greşeli, votul de blam. Când a făcut pasul în spate, Cătălin Drulă spunea "am putea vorbi despre cauze, să căutăm explicaţii", dar nu a vorbit nici despre cauzele respective, şi nici explicaţii n-a dat. Dvs. cum vă explicaţi votul de blam? Ce s-a greşit?

Cristian Seidler: Impunerea unei liste de patru oameni la alegerile europarlamentare. Mă refer la lista USR, a fost o greşeală, ne-a spus electoratul, am spus şi noi intern, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple.

Parte din programul meu este mai multă democraţie internă, pentru că eu cred că felul în care conducem partidul este felul în care vom conduce România. România, localităţile, judeţele şi da, din perspectiva asta cred că e una dintre greşelile asumate şi care trebuie corectate în viitor.

Reporter: Aţi menţionat democraţia internă... Însă, de-a lungul timpului, conducerea USR a fost acuzată de epurări, excluderi pentru delicte de opinie. Printre cei excluşi sau cei care nu s-au mai regăsit în politica USR şi au decis să plece, iată, sunt acum oameni care au obţinut rezultate bune la europarlamentare: Mihai Poliţeanu, care a câştigat Primăria Ploieşti, Nicu Ştefănuţă, care a intrat în PE, Vlad Gheorghe, care a ratat intrarea în PE, dar la mustaţă. Şi alţii. Cum vedeţi excluderile/plecările de nevoie? Intră la categoria greşeli ale USR? Şi cum pot fi corectate?

Cristian Seidler: Unele dintre ele, da. Revenirea celor care au plecat, şi nu mă refer doar la numele cunoscute în spaţiul public, ci şi la revenirea unora dintre membrii care au pus osul în campaniile anterioare şi pe care nu i-am regăsit în rândurile noastre de data aceasta, este ca o invitaţie pe care eu o fac, dar la care trebuie să existe şi răspuns, desigur.

Reporter: Veţi încerca să îi aduceţi înapoi pe cei care au plecat sau au fost excluşi? Elena Lasconi, de exemplu, spunea că îşi propune lucrul acesta.

Cristian Seidler: Da, o parte dintre cei care au fost excluşi, din punctul meu de vedere, ar trebui să revină. O parte dintre cei care au plecat de bunăvoie ar trebui să revină cu două menţiuni foarte mari şi foarte late: nu ajunge doar să-i chemăm înapoi, trebuie să ne asigurăm că motivele pentru care ei au plecat nu mai există sau că avem, de fapt, mecanisme, ca să fiu şi mai concret, interne, în aşa fel încât nemulţumirile legate de chestiuni interne să poată fi rezolvate şi altfel decât prin plecare.

Pe de altă parte, nu vreau să generalizez, să spun că toate persoanele excluse au fost excluse fără temei. Am votat chiar eu personal pentru excluderea unei persoane care propaga mesaje de ură rasială pe internet, nu despre aceştia vorbim, ca să nu se înţeleagă că oricine care a fost în USR, chiar dacă a comis nişte chestiuni care ţin de coliziune cu valorile noastre, ar putea să revină. Nu despre acest aspect vorbim.

Reporter: În afară de lista pentru europarlamentare şi excluderile care nu ar trebui să aibă loc, mai vedeţi alte probleme în ceea ce a făcut USR-ul şi dacă da, cum pot fi ele corectate?

Cristian Seidler: Sigur, n-aş sta să fac acum o lungă listă de chestiuni mărunte care, cu siguranţă, au contribuit la scorul acesta. Pe de altă parte, e la fel de adevărat că scorul la alegerile locale, dacă e să ne uităm la rezultate la numărul de aleşi locali, consilieri locali, consilieri judeţeni, este mai bun decât am avut acum 4 ani de zile. Lumea vorbeşte despre un dezastru generalizat, când, de fapt, încă o dată, avem mai mulţi consilieri locali, avem mai mulţi consilieri judeţeni, pentru că am avut mai multe voturi pe aceste componente decât dăţile trecute. Sunt absolut sigur că şi Clotilde Armand şi Radu Mihaiu au câştigat de fapt Primăriile de la Sectorul 1 şi Sectorul 2, văzând dimensiunea fraudei, raportată sigur, la scorul strâns de acolo, aşa că lucrurile nu sunt atât de dezastruoase pe toate planurile pe cât par.

Şi eu cred că dacă ne uităm la experienţa anterioară, când scorul politic al USR de la alegerile locale până la alegerile parlamentare s-a dublat, şi la faptul că aceste alegeri comasate n-au fost făcute degeaba de către PSD şi PNL, este un efect pe care l-au urmărit în mod intenţionat.

Iată că există premise pentru ca la prezidenţiale şi la parlamentare, USR să revină.

Reporter: Cătălin Drulă a făcut pasul în spate, a anunţat alegeri, s-au hotărât alegeri şi pentru Biroul Naţional. Este Drulă singurul care trebuia să facă pasul în spate, mai consideraţi pe cineva responsabil? Elena Lasconi l-a nominalizat pe Ghinea (actualul coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR (ca fiind o persoană care ar trebui „să facă un pas în spate”).
Sunteţi de aceeaşi părere?

Cristian Seidler: Ghinea nu face parte din Biroul Naţional. În schimb, Biroul Naţional în funcţie îşi încheie activitatea şi sunt alegeri şi pentru funcţiile din Biroul Naţional.

Reporter: Au fost poziţii în USR, conform cărora, preşedintele partidului trebuie să fie şi candidatul la prezidenţiale. Dumneavoastră cum vedeţi lucrurile?

Cristian Seidler: În mesajul meu intern, în momentul în care mi-am anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al partidului, am menţionat că o susţin pe Elena Lasconi pentru funcţia de preşedinte al României şi candidatura sa din partea USR. Cred că Elena Lasconi va avea o perioadă dificilă, ca orice alt candidat. Să duci o campanie de prezidenţiale este un efort aproape supraomenesc. În acelaşi timp, ea rămâne primar în Câmpulung. Şi această activitate este consumatoare de timp şi energie, iar eu cred că am capacitatea şi energia necesare pentru a mă ocupa de ceea ce este nevoie în interiorul partidului pentru a duce la bun sfârşit aceste două campanii pe care le mai avem în faţă.

Încă o dată, susţinerea mea totală merge către candidatul nostru la funcţia de preşedinte al României, care trebuie să fie, din punctul meu de vedere, Elena Lasconi.

Reporter: Presupunând că veţi câştiga alegerile pentru preşedinţia partidului, veţi demara negocieri cu REPER şi cu alte partide mici coagulate în jurul unor foşti membri plecaţi sau excluşi din USR?

Cristian Seidler: Mesajul meu va fi unul nu doar lansat public, ci şi foarte personal, de revenire alături într-o mişcare politică modernizatoare pentru România. Încă o dată, răspunsul lor trebuie să permită să se întâmple aceste lucruri.

Reporter: Politica de alianţe... Credeţi că alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP trebuie să continue şi la alegerile parlamentare? Ce veţi propune în calitate de şef a USR dacă veţi fi ales?

Cristian Seidler: Răspunsul l-a dat electoratul prin votul lui, nu văd cum ar putea să continue.

Reporter: Ce scor vă propuneţi să obţineţi la parlamentare, dacă veţi câştiga şefia partidului?

Cristian Seidler: Noi nu funcţionăm aşa, ca partid, cu targeturi din astea închipuite, pentru că cine îşi propune, de fapt, un scor, fie se bazează pe sondaj şi nu absolutizăm la USR lucrurile pe care le vedem în sondaje, fie acestea se transformă în nişte targeturi de făcut rost de voturi în secţiile de votare, pe care le obţin cu orice preţ şi cu orice mijloc, prin preştampilare, prin plasă de voturi, că ştii că trebuie să obţii un număr de voturi.

Altfel, în lumea reală, cinstită, politică lucrurile nu merg aşa. Dar, evident, adică minimul minimorumului pe care pot să mi-l propun este să avem cel puţin scorul de acum patru ani de la parlamentare, atunci a fost 16% după redistribuire.

Şi ce mi-aş dori - şi cred că e realist - este să avem peste 20%, pentru că, calculând scorurile reunite de la europarlamentare a celor care au plecat din USR, adăugând şi cel puţin 1,5% cât estimez eu că a fost fraudă electorală pe baza dovezilor pe care le-am văzut, cred că peste 20% este pur si simplu realist. Dacă reuşim reunirea forţelor, oprirea fraudelor, cred că e realist să ne propunem cu 2%, dar nu, nu la modul să impunem să obţinem, de exemplu 27%, şi atunci tu trebuie să aduci 3 voturi de acasă, nu contează cum...

Reporter: Ce aţi schimba în programul politic al partidului?

Cristian Seidler: Referitor la programul politic, nu cred că este menirea strictă a preşedintelui, pentru că nu e dictatură să spună el care este programul politic al partidului. Nu cred că vom spune altceva decât valorile pe care noi le-am promovat până acum în spaţiul public şi ideile politice pe care le-am susţinut. Cred însă că avem nevoie de o aplicare mult mai atentă la electoratul tânăr. La nevoile electoratului tânăr, la mobilizarea acestuia la urne.

Cred că după ce ducem aceste două campanii electorale – prezidenţiale şi parlamentare – de anul viitor, trebuie să ne apucăm să ne pregătim pentru alegerile locale din 2028. Cred că aceasta e una dintre lecţiile cele mai puternice pe care ar trebui să le învăţăm şi să acţionăm în consecinţă.

Reporter: Ce înseamnă pregătirea aceasta pentru alegerile locale din 2028? Ce nu aţi făcut din punct de vedere al pregătirii pentru alegerile acestea şi ce ar trebui făcut la alegerile viitoare?

Cristian Seidler: Avem câteva exemple de bună practică în acţiunea locală. Lasconi, Viziteu, primar în funcţie, dar avem exemple de bune practici şi în localităţile în care nu aveam primari în funcţie.

Şi, iată, am câştigat Râşnov, ca să dau un exemplu, sau Crevedia Mare, judeţul Giurgiu, unde nimeni nu ar fi crezut, pentru că oamenii de acolo au făcut lucruri şi au fost în mijlocul comunităţilor în toată această perioadă, de la alegerile locale anterioare. Mă refer la Ionuţ Dinu, din Dragomireşti-Vale, care ar fi câştigat zdrobitor, de aceea l-au şi oprit, de altfel, să candideze. Adică avem exemple de bună practică, de ce trebuie să faci şi cum trebuie să te implici în comunitate, să fii deja cunoscut şi credibil în momentul în care vin următoarele alegeri locale.

Sigur, asta nu înseamnă că toţi cei care se vor implica în comunitate vor fi aleşi. Pentru că, în continuare, vei porni televizorul şi vei vedea ceva la posturile TV care ne-au tot denigrat, pline de fake news.

Vă dau un exemplu halucinant: un consilier local de-al nostru locuieşte într-un apartament în aceeaşi scară de bloc cu părinţii lui. În apartamente diferite, dar pe aceeaşi scară. Locuiesc acolo de când s-a născut el.

Şi o vecină de bloc, de o vârstă cu mama sa, care locuieşte tot de atunci acolo, vine şi îi spune mamei consilierului nostru local: „Toţi useriştii sunt satanişti. Sunt diavolul.”

Şi întreabă ea: „Băiatul meu, pe care îl ştii de când era în scutec?” Şi zice, da, inclusiv băiatul tău.

Adică, ştii, îl cunoşti pe om de când e mic, dar crezi asta pentru că ai văzut la televizor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor