Lider sindical din poliţie cercetat disciplinar în procedură secretă, pentru "delicte de opinie". Revoltă printre colegii lui

Vitalie Josanu (Diamantul)
Loredana Diacu
12.12.2024

Sindicatul Poliţiştilor din România „Diamantul” face apel la solidaritatea celorlalte sindicate şi le solicită ca, împreună, să ceară Inspectoratului General al Poliţiei Române, ministrului de Interne şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ desecretizarea procedurii prin care este cercetat disciplinar preşedintele Sindicatului „Diamantul”, Vitalie Josanu. Apelul public poate fi accesat aici.

Potrivit „Diamantul”, Josanu, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Neamţ, este cercetat pentru fapte publice săvârşite în calitate de preşedinte al sindicatului, cu încălcarea principiului legalităţii, al proporţionalităţii şi al dreptului la apărare. Mai exact, Josanu ar fi intrat în colimator pentru "delicte de opinie", concret pentru articole publicate pe pagina sindicatului şi participări la emisiuni TV.

"Desecretizarea unei cercetări disciplinare care vizează fapte publice ale unui preşedinte de sindicat poliţist, precum publicarea de articole de opinie pe pagina sindicatului sau participarea la emisiuni TV respectabile, nu reprezintă un pericol din mai multe motive bine întemeiate", arată reprezentanţii „Diamantul”.

Publicarea articolelor pe o platformă oficială a sindicatului şi apariţiile la emisiuni TV sunt acţiuni transparente şi accesibile publicului larg. Aceste fapte nu implică informaţii clasificate sau secrete de serviciu, ci opinii exprimate în spaţiul public, ceea ce elimină riscul ca dezvăluirea să compromită date sensibile.

Iar dacă este adevărat că sesizarea disciplinară are ca sursă pe DGPI, doar pentru că este DGPI autorul informării privind pretinse abateri disciplinare (Publicarea articolelor pe o platformă oficială a sindicatului şi apariţiile la emisiuni TV), această chestiune nu este motiv legal de clasificare, din examinarea legii 182/2002. Legea 182/2002 nu este interesată de autor, ci condiţionează clasificarea informaţiilor de conţinut şi de potenţialul pericol care ar fi cauzat prin dezvăluire.

Mai mult, domnul Vitalie Josanu este preşedintele unui sindicat cu cca 4000 membri poliţişti activi, care este după numărul membrilor al treilea din poliţie, după SNPPC şi Europol.

Membrii de sindicat şi publicul larg au dreptul să cunoască dacă un lider sindical important este investigat pentru acţiuni incompatibile cu funcţia sa, care sunt concret acuzaţiile şi dacă cercetarea respectă procedurile legale.

Cazurile care implică lideri sindicali pot ridica suspiciuni că cercetarea disciplinară este utilizată ca mijloc de represalii. Desecretizarea ar demonstra că procedura disciplinară este corectă, obiectiv şi respectă drepturile fundamentale.

Fără transparenţă, secretizarea poate fi percepută ca o încercare de a ascunde abuzuri instituţionale.

Un lider sindical are un rol public important, iar secretizarea unei anchete poate aduce prejudicii reputaţiei sale.

Desecretizarea ar permite o apărare completă şi transparentă, oferind membrilor de sindicat şi publicului acces la faptele reale şi evitând interpretările greşite", se arată în apelul public.

Reprezentanţii „Diamantul” mai atrag atenţia că preşedintele unui sindicat are un rol public, este o figură publică iar secretizarea unei anchete pentru fapte publice ale preşedintelui Vitalie Josanu este percepută ca o tentativă de intimidare, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra libertăţii sindicale.

"Desecretizarea unei anchete bazate pe astfel de fapte ar demonstra că instituţia promovează transparenţa şi respectă drepturile angajaţilor săi. Ar elimina orice suspiciune de abuz sau represalii, consolidând încrederea publică în integritatea procesului disciplinar.

Secretizarea cercetării este o măsură disproporţionată în raport cu natura faptelor vizate. Publicarea unor articole de opinie şi participarea la emisiuni TV nu sunt fapte care să justifice un nivel sporit de confidenţialitate.

Desecretizarea ar asigura o procedură corectă, în care domnul Vitalie Josanu să îşi exercite neîngrădit dreptul la apărare, care deja a fost îngrădit până la acest moment, fără să afecteze interesul legitim al instituţiei", transmit reprezentanţii „Diamantul”.

Poliţiştii vânaţi pentru postări pe internet

Reamitim că, recent, şi Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), a acuzat public că Benone Matei, şef al Poliţiei Române, s-a apucat să vâneze poliţiştii care postează pe reţelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok) sau cei care îşi exprimă opiniile sindicale în uniforma de poliţist.

"România bubuie de infracţiuni, străzile au fost ocupate de ucigaşi, drogaţi, de hoţi, de tâlhari, iar tu, nea Beni, nu poţi depăşi nivelul unei trestii cugetătoare, criminalitatea e în creştere iar tu ai trecut la vânătoarea propriilor poliţiştii care scot în spaţiul public declinul instituţiei pe care o conduci. (...) Te-ai apucat să-ţi arzi propriii poliţişti! Bezna minţii!", transmite Dorobanţu pe Facebook.

Neoficial, IGPR a inventat Poliţia Internetului. Benone Matei îşi vânează poliţiştii, în timp ce crimele, drogurile şi agresiunile sexuale s-au înmulţit alarmant, transmit sindicaliştii.

El a acuzat că prin dispoziţia scrisă nr. 586721//DCI/S2/LA/06.09.2024, inspectorul şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Benone Matei, obligă conducerile Inspectoratelor Judeţene de Poliţie (IPJ) din ţară să identifice, să cerceteze şi să sancţioneze poliţiştii care îşi exprimă opiniile pe reţelele de socializare şi prin alte intervenţii publice, se arată într-o postare a FSANP.

Acuzaţii similare au făcut şi reprezentanţii sindicatului poliţiştilor Europol. Ei acuză conducerea Poliţiei Române că a început o campanie de intimidare a poliţiştilor care semnalează probleme în sistem. Mai exact, ei susţin că după cazul Valer Kovacs (poliţistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Şoşoacă pentru un clip electoral) s-a instituit un fel de poliţie a internetului care-i vânează pe poliţiştii care exprimă opinii critice. Mai multe informaţii aici.

Securitatea e cu noi sau printre noi, la IPJ Neamţ!”

În ceea ce priveşte situaţia de la IPJ Neamţ, acolo unde este ofiţer Josanu, preşedintele de onoare al sindicatului „Diamantul”, Emil Păscuţ, susţine că la IPJ Neamţ a fost trimisă o adresă prin care se cere spionarea poliţiştilor.

„Adresa de la Neamţ este un ordin dat şefilor de compartimente să se apuce de spionaj grosier, să identifice şi să raporteze la securista şefă Dăscălescu pe toţi lucrătorii care desfăşoară activităţi extraprofesionale (de orice natură şi în orice domeniu). A avut grijă să precizeze, 'de orice natură şi în orice domeniu'! Orice activitate a vieţii private! Deci fără să conteze dacă legal sau ilegal, intim sau neintim. Păi dacă eşti ca omul acasă şi te duci să stai pe tron, aia e o 'activitate'. Dacă faci sex cu partenera/partenerul, la fel. Dacă te duci la Mega, daca alergi în parc, dacă te uiţi la Netflix în sufragerie şi astea sunt tot 'activităţi'. Nu contează, Dăscăleasca vrea să ştie tot! La punctul 2, Dăscăleasca vrea să ştie, de la şefii transformaţi în spioni, în agenţi 007 şi hackeri amatori, care’s ăia care postează 'conţinut' pe net şi ce postează! Nu contează ce!!! Bă ej nebun? Ea, Dăscăleasca, vrea să ştie tot, bă da tot, 'punctual'”, arăta Păscuţ pe 15 octombrie pe Facebook.

Ordinul a fost transmis de comisar şef Oana Maria Dăscălescu, şef birou control intern al IPJ Neamţ, şi spune că „vă solicităm să ne comunicaţi dacă există lucrători din subordinea dvs. care:

1) desfăşoară activităţi extraprofesionale (de orice natură şi în orice domeniu);

2) desfăşoară activităţi constând în postarea de conţinut în mediul on-line; În caz pozitiv, veţi menţiona datele de identificare ale lucrătorilor care desfăşoară astfel de activităţi şi veţi descrie punctual situaţiile respective. Şefii secţiilor de poliţie rurală vor avea în vedere şi lucrătorii de la posturile de poliţie arondate”, se arată în adresă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor