Protest la Guvern: Dacă ALRO moare, Slatina moare. Va ieşi şi populaţia în stradă. Cred că va fi a doua Revoluţie

Ioan Popa
Ioan Popa

Preşedintele Sindicatului Liber ALRO, Ioan Popa, a declarat, joi, în faţa Guvernului, într-un interviu acordat Epoch Times România, că, în cazul în care ALRO Slatina “moare” ca urmare a exploziei preţurilor din energie, atunci municipiul Slatina “va fi şters” de pe harta ţării, pentru că există întreprinderi care depind în mod direct de această societate.

Potrivit lui Popa, una dintre halele ALRO a fost închisă, urmând să fie închise altele două: “Deci 60% din capacitate va fi oprită. Ceea ce înseamnă zeci de mii de oameni, de la întreprinderea grupului ALRO, disponibilizaţi şi şomaj tehnic, şi direct sau indirect, vor fi zeci de mii de angajaţi care nu vor putea asigura pentru familiile lor minimul necesar pentru a trăi”.

De asemenea, sindicaliştii de la ALRO cer Guvernului să ia măsuri pentru plafonarea preţurilor la energie şi să aplice preţul din decembrie 2020.

Totodată, liderul sindical l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că, în loc să fie interesat de soluţionarea problemelor din sectorul energetic, el este preocupat de golf şi schimbarea climatului.

Nu în ultimul rând, Ioan Popa acuză că ministerele relevante nu au răspuns [la ora acordării interviului – n.r.] adreselor trimise de Sindicatul Liber Alro.

“Nu o să rămânem aşa. Va ieşi şi populaţia în stradă. Cred că va fi a doua Revoluţie în România pentru că altfel nu se poate”, a mai transmis Popa.

În continuare, redăm dialogul dintre reporterul Epoch Times şi liderul sindical:

Reporter: Ce anume v-a adus astăzi la Bucureşti?

Ioan Popa: Aşa cum a scos şi alte sindicate din industrie, singurul motiv este preţul exorbitant la energie pe piaţa românească, ce afectează toată industria din România, inclusiv populaţia. Şi acest lucru nu va duce decât la distrugerea economiei şi a populaţiei. Iar de vină nu este decât Guvernul României, pentru că doar el poate să plafoneze, să aplice Legea consiliului concurenţei 21 din 1996, unde se specifică în mod clar că Guvernul poate să plafoneze, să blocheze preţul la energie. Şi dorim ca Guvernul să aplice preţul la energie din decembrie 2020.

Reporter: Cum a fost afectat Alro Slatina de scumpirile din energie?

Ioan Popa: La Alro Slatina, preţul energiei reprezintă 55% din costuri. Deci, fără energie, Alro nu poate să funcţioneze. A fost închisă o hală, urmează încă două. Deci 60% din capacitate va fi oprită. Ceea ce înseamnă zeci de mii de oameni, de la întreprinderea grupului ALRO, disponibilizaţi şi şomaj tehnic, şi direct sau indirect, vor fi zeci de mii de angajaţi care nu vor putea asigura pentru familiile lor minimul necesar pentru a trăi.

Reporter: Ce v-a spus ministrul Energiei?

Ioan Popa: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, când am fost la dânsul, ne-a explicat că este cadrul legal de rezolvare a energiei. În ce sens? Că se pot încheia contracte directe între producători şi consumatori, lucru care nu este posibil astăzi, întrucât pe piaţă nu există energie. Iar Hidro şi întreprinderile cu capital de stat nu produc decât ce au contractat cu mafia şi speculanţii din energie. Dacă Hidro produce astăzi un kilowatt-oră sub 200 de lei, acum cum să plafoneze Guvernul la 1.000 de lei kilowatt-oră? Deci speculă de 5-6 ori mai mare. Cu ce rezolvă problema economică a ţării, a marilor consumatori şi a populaţiei? Nu se mai poate trăi în acest fel.

Reporter: Ce veţi face mai departe?

Ioan Popa: Nu o să rămânem aşa. Va ieşi şi populaţia în stradă. Cred că va fi a doua Revoluţie în România pentru că altfel nu se poate. Dacă Guvernul în trei nu se înţeleg, vorbesc de una de alta, hoţia rămâne tot la guvern. Iar preşedintele Iohannis tace, asta face. Îl interesează altceva. Climă, schi, golf şi altele. Iar industria, zero.

Reporter: Aţi discutat cu premierul sau aţi fost invitaţi la discuţii?

Ioan Popa: Cu premierul Ciucă nu am vorbit, dar am înaintat adrese către toate ministerele. Inclusiv primul ministru, ministrul Energiei, cu care am avut întâlnire, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor, Ministerul Muncii. Niciun răspuns.

Dacă noi murim, Slatina va fi ştearsă de pe harta României, pentru că în Slatina sunt patru întreprinderi care depind direct de ALRO Slatina.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.