Lider PNL, despre excluderea Dianei Şoşoacă din cursa prezidenţială: PSD nu a făcut nimic pentru a opri partidele extremiste
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat, marţi, la RFI, că decizia Curţii Constituţionale (CCR) de a respinge candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale este “un abuz de putere”. În plus, el a lansat un atac la adresa PSD, acuzând partidul că nu a făcut nimic vreodată pentru a împiedica politicieni extremişti ca Diana Şoşoacă sau George Simion să ajungă în Parlament.
“Înţeleg din această decizie a CCR de a declara neconstituţională participarea în alegerile prezidenţiale a unui candidat, fie el şi extremist, anarhist, care a făcut declaraţii de sorginte legionară, că este una fără precedent (...). Este aproape irelevantă această motivare, din moment ce efectele juridice sunt imediate şi sunt definitive, aşa cum spune Curtea Constituţională şi cum spune Constituţia.
În ultimii trei ani, PSD nu a amendat vreodată, mergând în vreo instanţă din această ţară şi cerând ca partidele extremiste sau liderii lor să plătească în faţa justiţiei. Au fost zeci de cazuri, infracţiuni flagrante ale formaţiunilor extremiste, prin care aceste partide practic au fost ajutate de sistem, dar şi de cel mai important partid al acestei ţări, care are astăzi funcţia de prim-ministru (...). PSD niciodată nu a făcut nimic pentru a opri aceste partide extremiste”, a precizat Muraru.
De asemenea, el a afirmat că “cel mai nou membru al PSD de astăzi, fostul prim-ministru şi preşedinte al PSD Victor Ponta a fost cel care a spus că oferă consultanţă domnului Simion”.
“Deci există atât de multe elemente care ne arată în momentul de faţă că această coabitare (...) între PSD şi extremişti vine astăzi să ofere de fapt acest scenariu”, a adăugat Muraru, făcând referire la un tur doi la alegerile prezidenţiale între Marcel Ciolacu şi George Simion.
Remarcile lui Muraru vin în contextul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, luni seară, motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-a fost interzis să candideze pentru Cotroceni.
În motivare, judecătorii fac o trecere în revistă a declaraţiilor şi acţiunilor Dianei Şoşoacă din ultimii ani care, susţin ei, au fost contrare valorilor constituţionale ale României. De asemenea, judecătorii arată că Şoşoacă a fost la recepţii organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România şi a susţinut că Rusia are mai multă democraţie.
“Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului”, se arată în document.
Judecătorii au mai precizat în motivare că îndemnurile la nerespectarea valorilor constituţionale reprezintă un atac direct asupra principiilor democratice şi a ordinii constituţionale.
“Lipsa ataşamentului la valorile constituţionale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituţiei şi care este sancţionat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională, iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnităţi din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor”, mai arată CCR.
Totodată, judecătorii CCR au susţinut că Şoşoacă a avut de-a lungul anilor un discurs constant antidemocratic şi antisemit, iar conduita ei ameninţă fundamentele constituţionale ale României şi apartenenţa la structurile euroatlantice.