Liberalii îşi aleg noua conducere. Conflictele interne, la ordinea zilei

Vineri şi sâmbătă sunt două zile importante pentru liberali care îşi vor alege noua conducere, vor adopta Statutul formaţiunii politice şi vor stabili ce rol va avea noul membru Klaus Iohannis în structurile de conducere. Congresul liberalilor se desfăşoară pe fondul tensiunilor dintre gruparea lui Tăriceanu şi Chiliman, care se a criticat în repetate rânduri deciziile luate la vârf, şi actuala conducere reprezentată de Crin Antonescu.
Crin Antonescu (www.pnl.ro)
Cristina Boiangiu
22.02.2013

Vineri şi sâmbătă sunt două zile importante pentru liberali care îşi vor alege noua conducere, vor adopta Statutul formaţiunii politice şi vor stabili ce rol va avea noul membru Klaus Iohannis în structurile de conducere. Congresul liberalilor se desfăşoară pe fondul tensiunilor dintre gruparea lui Tăriceanu şi Chiliman, care au criticat în repetate rânduri deciziile luate la vârf, şi actuala conducere reprezentată de Crin Antonescu.

Vineri se va vota noul Statut al partidului, iar sâmbătă va avea loc alegerea conducerii partidului din care ar putea face parte şi primarul Sibiului, despre care s-a spus că este un candidat redutabil la funcţia de prim-vicepreşedinte. Iohannis se bucură de susţinerea lui Crin Antonescu, cel care i-a propus să intre în rândurile liberalilor.

Propuneri la Statut

Înainte de începerea congresului, conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi supus la vot vineri. Principalele modificări incluse în proiectul de statut sunt: înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă a secretarului general.

"Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membri de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi", a declarat Mihai Voicu, purtător de cuvânt al PNL.

Propunerile la Statut făcute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban, care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor, au fost respinse.

Liberali dezamăgiţi

Primarul PNL al sectorului 1, Andrei Chiliman, a afirmat că nu va participa la Congres, iar Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat "îngrijorat" şi "decepţionat" de atitudinea din partid şi de "somnolenţa democratică".

Antonescu a precizat că primarul sectorului 1 a "trădat" în campania pentru referendum şi "îşi bate joc zilnic repetând mârşăvia" şi acum.

"Andrei Chiliman a trădat în timpul campaniei. (...) Eu am vorbit despre faptul că Andrei Chiliman a preluat în acele zile o temă mincinoasă, pe care o continuă până în ziua de azi şi anume că PNL, adică Chiţoiu, care avea drept de semnături, Ponta - domnul Chiliman, fiind laş din fire niciodată nu a suflat un cuvânt de domnul Ponta dar asta este, despre asta e vorba - ar fi semnat un document în care se angajau să desfiinţeze, în România, instituţii ale statului de drept", a arătat Antonescu.

Chiar dacă l-a criticat pe Chiliman, liderul liberal a precizat că în partid este loc pentru toate părerile.

Primarul sectorului 1 a declarat că noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă centralizează puterea: "O să vedeţi rezultatul unui Statut care centralizează puterea în mâna unei persoane care are alături nişte oameni care îi sunt datori. Pun întrebarea: ce se va întâmpla în momentul în care proiectul unipersonal al domnului Antonescu de a ajunge preşedinte - Ferească Dumnezeu! nu se va întâmpla? Ce se va întâmpla cu PNL?", a arătat Chiliman.

Pe de altă parte, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat decepţionat de ce se întâmplă în partid. "Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că am senzaţia că în PNL este o anumită somnolenţă democratică aş denumi-o, având în vedere că propunerile mele ar fi permis accederea în structurile de conducere a unor oameni noi, unor oameni care poate în mod legitim îşi doresc să acceadă la funcţiile de conducere. În pofida acestui lucru am văzut o atitudine care pe mine mă decepţionează", a susţinut Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor