Liberalii cer mai multă independenţă pentru BNR şi limitarea mandatelor guvernatorului

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Un proiect de lege al liberalilor care vizează întărirea independenţei Băncii Naţionale a României şi limitarea numărului la două mandate ale guvernatorului BNR se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi aşteaptă votul final.

Iniţiativa legislativă propune completarea art. 33 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR şi, potrivit iniţiatorilor săi, va asigura independenţa, eficienţa şi profesionalismul Consiliului de administraţie al BNR, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene.

În scopul aderării la zona monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală, România trebuie să respecte şi criteriul juridic, care prevede asigurarea independenţei băncii centrale şi un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administraţie.

"În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcţionare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene şi cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012 şi 2014 dedicate României. Raportul asupra Convergenţei din anul 2014 precizează în mod clar: "În ceea ce priveşte independenţa băncii centrale, au fost identificate o serie de incompatibilităţi şi imperfecţiuni", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Comisia Europeană a atras deja atenţia că legea română, contrar prevederilor din Tratatul UE, permite participarea, chiar fără drept de vot, a ministrului de Finanţe şi a unui secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice în cadrul şedinţelor care stabilesc politica monetară a BNR şi, prin urmare, au posibilitatea de a influenţa deciziile BNR. CE solicită de doi ani de zile modificarea legii române astfel încât să fie inclusă expres menţiunea că "Guvernul nu va căuta să influenţeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR".

În opinia iniţiatorilor, legea, în forma sa actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci centrale. Mai mult, prin politizarea CA al BNR, există riscul unor derapaje în politica băncii centrale, după necesităţile Guvernului, ceea ce pune în mare pericol stabilitatea preţurilor şi mediul macroeconomic în ansamblu.

"O instituţie care se ocupă de politica monetară a ţării trebuie să aibă la conducere un corp de experţi în domeniu, cu o formare profesională de durată în domeniul ştiinţelor economice şi cu o experienţă deosebită în domeniul financiar, monetar, al instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare", se precizează în expunerea de motive.

În acelaşi fel, potrivit legislaţiei europene, membrii Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene trebuie să fie persoane cu autoritate şi experienţă profesională în probleme monetare şi bancare. Mai mult, la nivelul Băncii Central Europene mandatul membrilor Comitetului Executiv nu poate depăşi 8 ani, acesta fiind şi unul dintre argumentele pentru care proiectul de lege al liberalilor prevede limitarea la două numărul mandatelor în Consiliul de administraţie al BNR, "cu scopul de a creşte eficienţa băncii centrale şi a reînnoi viziunea acesteia asupra politicii monetare."

"O mai mare independenţă acordată băncilor centrale înseamnă o creştere proporţională în transparenţă şi în responsabilitate faţă de publicul larg. Transparenţa permite pieţelor financiare să înţeleagă cum va reacţiona Banca Centrală într-o anumită situaţie şi astfel investitorii îşi vor putea forma aşteptări rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare. Transparenţa şi responsabilitatea sunt esenţiale pentru eficienţa politicii monetare şi pentru creşterea economică, într-o economie de piaţă.

Având în vedere că România are ca ţintă anul 2019 pentru aderarea la zona euro, iar timpul necesar pentru efectuarea procedurilor juridice, a recunoaşterii din partea experţilor UE şi cea a eventualelor corecţii necesare este îndelungat, se impune de urgenţă alinierea legii BNR la cerinţele Comisiei Europene", se mai arată în expunerea de motive.

Pentru a afla mai multe detalii despre această iniţiativă legislativă intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne