Libanul ameninţă cu atacarea aeroportului israelian Ben Gurion în cazul izbucnirii unui conflict militar
alte articole
Ministrul libanez al Apărării, Elias Bou Saab, a avertizat că forţa aeriană a Libanului va ataca aeroportul israelian Ben Gurion în cazul unui conflict militar între cele două ţări, a relatat ziarul The Jerusalem Post, citând site-ul de ştiri al-Manar al mişcării libaneze Hezbollah.
Luând cuvântul în timpul turneului său în sudul Libanului, Saab a promis că Beirutul va reacţiona simetric la acţiunile militare ale Tel Aviv-ului.
„În cazul în care Israelul bombardează aeroportul nostru, noi vom bombarda aeroportul său; dacă loveşte structurile noastre petroliere, şi noi vom ataca structurile sale petroliere”, a declarat ministrul, fiind citat de al-Manar.
Miercuri, ministrul libanez s-a întâlnit cu generalul şef al armatei libaneze, Joseph Aoun, şi cu alţi ofiţeri militari de rang înalt, care l-au pus la curent cu situaţia din regiune, potrivit al-Manar. Ulterior, în aceeaşi zi, Saab şi Aoun au vizitat sediul misiunii ONU de menţinere a păcii din Naqoura, unde s-au întâlnit cu generalul maior Stefano Del Col, comandantul Forţei Provizorii a ONU în Liban (UNIFIL).
Anterior, Saab a exclus orice război între Liban şi Israel, adăugând că armata libaneză deţine suficiente mijloace de descurajare pentru a preveni un conflict armat cu Tel Aviv-ul.
Relaţiile bilaterale dintre Beirut şi Tel Aviv sunt complicate. În 2006, Israelul a luptat împotriva mişcării libaneze Hezbollah, lansând o invazie terestră în sudul Libanului. În ciuda acestui fapt, Tel Aviv-ul nu a declarat niciodată război împotriva Beirutului şi forţele armate libaneze nu s-au implicat în acel conflict, care s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului intermediat de ONU (adică, rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU).
În timpul războiului din 2006, Israelul a atacat atât infrastructură Hezbollah cât şi civilă în Liban, inclusiv Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut, autostrăzi libaneze şi Centrala electrică Jiyeh, care a dus la deversarea în Marea Mediterană a zeci de mii de tone de petrol.
Cele două ţări sunt implicate în prezent într-o dispută de frontieră, alimentată de rezervele de petrol şi gaze din Bazinul Levant. Marţi, preşedintele Camerei libaneze, Nabih Berri, a afirmat că Beirutul este pregătit să demarcheze graniţa sa maritimă cu Israelul sub monitorizarea ONU, potrivit The Jerusalem Post.