Letta merge înainte, iar partidul lui Berlusconi este divizat (presa italiană)

Guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru condus de Enrico Letta a supravieţuit miercuri, obţinând un dublu vot de încredere în parlament, în timp ce partidul de dreapta fondat de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, apare divizat, după ce o revoltă internă l-a constrâns pe Il Cavaliere să renunţe la intenţia de a răsturna executivul, informează joi presa din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2013

Guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru condus de Enrico Letta a supravieţuit miercuri, obţinând un dublu vot de încredere în parlament, în timp ce partidul de dreapta fondat de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, apare divizat, după ce o revoltă internă l-a constrâns pe Il Cavaliere să renunţe la intenţia de a răsturna executivul, informează joi presa din Peninsulă.

'Letta obţine un vot de încredere, Berlusconi capitulează', scrie cotidianul 'La Repubblica' de la Roma, care precizează că premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) a câştigat miercuri 'meciul cel mai dificil' la Senat, unde moţiunea de susţinere a executivului a fost aprobată cu o majoritate considerabilă de 235 de voturi (majoritatea absolută fiind de 153 de voturi) şi numai 70 de voturi împotrivă. Iar la Camera Deputaţilor guvernul Letta a obţinut 435 de voturi pentru şi numai 162 contra. O 'dublă' încredere care îi permite premierului italian să îşi poată continua activitatea, spre binele Italiei.

Dar principala noutate în politica italiană este faptul că partidul de dreapta fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), s-a divizat şi apare acum 'un partid în care domneşte haosul', cu circa 70 de parlamentari care s-au desprins din PdL şi au decis să formeze un nou grup parlamentar de dreapta, notează principalul cotidian roman.

'Esenţial este faptul că guvernul a depăşit acest examen important, mulţumită seriozităţii premierului Enrico Letta', a scris preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, într-un comunicat difuzat miercuri seară.

Secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Guglielmo Epifani, a comentat acest vot de încredere, declarând că 'adevăraţii învingători' sunt premierul Enrico Letta şi PD. 'Berlusconi a pierdut, în faţa ţării şi a opiniei publice, iar Italia a câştigat', a mai afirmat Epifani (fost sindicalist de stânga). Iar unul dintre liderii PD, Massimo D'Alema, a declarat că, după acest vot de încredere, guvenul Letta este mai puternic, iar 'Berlusconi este ca şi cum nu ar mai exista', indică publicaţia menţionată.

'Guvernul este hotărât să lucreze bine şi să demonstreze aceeaşi coeziune din ultimele cinci luni', a comentat cu satisfacţie şi şeful guvernului de la Roma, Enrico Letta (secretar adjunct al PD).

'Ultima lovitură de teatru a lui Il Cavaliere', scrie cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano, care precizează că Berlusconi s-a alăturat în ultimul moment, chiar înainte de începerea votului în Senat, taberei care îl susţinea pe Letta, de care se despărţise sâmbăta trecută, când le ordonase să demisioneze celor cinci miniştri din partidul său.

În cursul dezbaterilor de la Senat, Berlusconi a demonstrat mare tensiune (şi mare plictiseală), mai scrie principalul cotidian milanez, care precizează însă că miercuri seară liderul dreptei italiene a declarat că nu are intenţia să îşi dea demisia din funcţia de senator.

'Epoca lui Berlusconi s-a terminat', scrie comentatorul politic al aceleiaşi publicaţii din Milano, Massimo Franco, într-un editorial intitulat 'Curajul moderaţilor', în care precizează că magnatul media, în vârstă de 77 de ani, a fost constrâns să accepte decizia delfinului său desemnat, Angelino Alfano. 'Berlusconi a fost obligat să voteze încrederea faţă de un guvern pe care ar fi vrut să îl răstoarne şi acest lucru înseamnă înfrângerea sa politică şi personală', comentează Massimo Franco.

'Sfârşitul unui lider carismatic', titrează 'La Stampa' din Torino, într-un articol semnat de comentatorul politic Marcello Sorgi, care scrie că, 'pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o criză de guvern a fost evitată, în ciuda opiniei lui Berlusconi, iar bărbatul-simbol al politicii italiene din ultimele două decenii a devenit inutil'.

Ziua de miercuri a fost 'o zi istorică pentru Italia', ziua în care s-a născut, probabil, un nou lider italian de dreapta, Angelino Alfano, numărul doi în Poporul Libertăţii şi vicepremier al actualului executiv. După această înfrângere a lui Berlusconi, 'totul se va schimba în politica italiană' şi vom asista probabil, în viitor, la o nouă competiţie electorală între dreapta şi stânga italiană, care apar acum 'profund modificate'. Enrico Letta şi Angelino Alfano, dar şi Matteo Renzi (primarul oraşului Florenţa, unul dintre liderii Partidului Democrat, n.r.), vor deveni cu siguranţă 'noii protagonişti ai politicii italiene', mai semnalează principalul cotidian torinez.

'Înfrângerea lui Berlusconi', scrie publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma, care notează că miercuri la Senat strategia lui Il Cavaliere a fost 'clară şi lucidă' ('Nu votăm încrederea, ba da, o votăm'). 'Strategie' care duce la divizarea Poporului Libertăţii (PdL) şi care îi permite secretarului Angelino Alfano să transforme partidul într-o formaţiune politică 'alfaniană'.

Rebeliunea din PdL s-a organizat în jurul vicepremierului Angelino Alfano, un avocat sicilian în vârstă de 42 de ani pe care Silvio Berlusconi îl prezenta ca pe 'urmaşul' său. Noi lideri apar în panorama politicii italiene, iar Angelino Alfano şi Enrico Letta vor deveni 'protagonişti ai dreptei şi ai stângii din Italia', este de părere cotidianul amintit.

'Letta încasează o dublă încredere', scrie site-ul de ştiri Rai News 24, care precizează că acum, după ce a fost confirmat în funcţie, premierul Letta a anunţat că doreşte să accelereze reformele instituţionale (pentru a reduce numărul parlamentarilor şi a reforma legea electorală), să scoată ţara din recesiune şi să plaseze 'creşterea economică' în centrul semestrului italian al preşedinţiei Uniunii Europene care va începe la 1 iulie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor