Letonia raportează prăbuşirea unei drone ruseşti pe teritoriul NATO

Edgars Rinkevics (Getty Images)
Redacţia
08.09.2024

Preşedintele Letoniei a declarat duminică faptul că o dronă militară rusă s-a prăbuşit pe teritoriul său, adăugând că încălcările spaţiului aerian au crescut de-a lungul frontierelor estice ale NATO. Statul baltic, care a fost cândva controlat de Uniunea Sovietică, dar este în prezent membru al UE şi al NATO, a avut relaţii tensionate cu Moscova după independenţă, iar legăturile s-au deteriorat şi mai mult de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

O „dronă militară rusă s-a prăbuşit ieri în partea de est a Letoniei. Desfăşurăm o anchetă în curs”, a declarat preşedintele leton Edgars Rinkēvičs pe X, citat de Moscow Times.

„Suntem în contact strâns cu aliaţii noştri. Numărul acestor incidente este în creştere de-a lungul flancului estic al NATO şi trebuie să le abordăm în mod colectiv”, a adăugat el.

Ministerul Apărării din Letonia a declarat într-un comunicat că drona a intrat în spaţiul aerian al ţării din Bielorusia şi s-a prăbuşit în municipiul Rezekne.

„Această situaţie este o confirmare a faptului că trebuie să continuăm munca pe care am început-o pentru a consolida frontiera de est a Letoniei, inclusiv dezvoltarea capacităţilor de apărare aeriană şi a capacităţilor de război electronic pentru a limita activităţile UAV-urilor cu diferite aplicaţii”, a declarat ministrul Apărării, Andris Sprūds.

România a transmis duminică faptul că o dronă de atac rusă care viza infrastructura civilă din Ucraina vecină a intrat peste noapte în spaţiul său aerian. Bucureştiul a condamnat ferm „noua încălcare” provocată de „atacurile ilegale” ale Moscovei.

De la lansarea invaziei sale, Rusia a efectuat în mod repetat atacuri nocturne asupra oraşelor din Ucraina, vizând frecvent porturile din sudul regiunii Odesa după ce a ieşit dintr-un acord de export de cereale.

Polonia a înregistrat, de asemenea, cel puţin două cazuri de încălcare a spaţiului său aerian de către rachete sau drone ruseşti care atacau Ucraina, cel mai recent în decembrie.

La sfârşitul lunii trecute, Varşovia a declarat că un obiect zburător a pătruns în spaţiul său aerian, însă ulterior a revenit asupra afirmaţiei.

Într-un interviu pentru Financial Times publicat săptămâna trecută, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care ţintesc Ucraina înainte ca acestea să intre în spaţiul aerian polonez, în ciuda opoziţiei NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor