Leonard Orban: Absorbţia fondurilor europene va ajunge la şase miliarde de euro anul acesta
alte articole
România şi-a propus să absoarbe până la sfârşitul acestui an din fondurile europene alocate şase miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pentru politica de coeziune, a declarat vineri la Braşov în cadrul conferinţei "Creşterea absorbţiei fondurilor structurale", ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Ca să faceţi o comparaţie, România a reuşit să absoarbă, până la sfârşitul anului 2011, 1,2 miliarde de euro şi ne propunem ca într-un an să absorbim de trei ori mai mult decât am absorbit în cei cinci ani de la momentul aderării. Este un obiectiv foarte ambiţios, dar există premise care sunt în măsură să conducă la atingerea acestui obiectiv. Suntem pe ultimul loc între ţările europene, este o situaţie complicată şi de aceea am acceptat să preiau această poziţie extrem de dificilă, de ingrată ştiind foarte bine dificultăţile care sunt. Lucrurile se pot îmbunătăţi, s-au şi îmbunătăţit, dar ne trebuie timp", a declarat Leonard Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a adăugat că României i-au fost alocate pentru perioada 2007-2013 aproximativ 35,4 miliarde de euro din care, până în prezent au fost absorbite fonduri care însumează aproximativ 25%, existând diferenţe importante pe categorii de fonduri implicate.
Potrivit ministrului Orban, dacă în ceea ce priveşte plăţile directe, absorbţia a fost undeva aproape de 100%, la dezvoltare rurală a fost de 30%. În ceea ce priveşte fondurile alocate politicii de coeziune, rata de absorbţie este în acest moment de 7,4%, iar, dacă se ia în calcul şi celălalt indicator, cererile de rambursare transmise Comisiei Europene, rata de absorbţie este puţin peste 8%, asta în măsura în care Comisia Europeană va accepta cererile de rambursare, a mai spus ministrul Afacerilor Europene.
"Ne-am propus nişte obiective foarte ambiţioase pentru sfârşitul acestui an. Minim 20% rată de absorbţie în ceea ce priveşte fondurile alocate politicii de coeziune. Ne-am propus ca în total absorbţia în cursul acestui an să fie de aproximativ şase miliarde de euro. Este un obiectiv foarte ambiţios, dar există premise pentru atingerea lui", a precizat Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a mai spus că înfiinţarea acestui minister este un lucru bun care s-a întâmplat în ultimele luni pentru coordonarea procesului de gestionare a fondurilor comunitare pe lângă cea de gestiune a afacerilor europene şi crede că o asemenea instituţie ar fi trebuit să existe de la început, iar situaţia ar fi fost alta în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.
Ministrul Leonard Orban a amintit celor prezenţi la conferinţă că printre măsurile pe care Ministerul Afacerilor Europene le-a luat pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie au fost cele referitoare la procesarea cererilor de rambursare în termen de 45 de zile lucrătoare, aici fiind cele mai multe sesizările şi reclamaţii, cam 90% dintre acestea vizau perioada de procesare a cererilor de rambursare a cererilor. O altă măsură a vizat ordinea în tot ce înseamnă aspectele financiar-contabile ale procesului de gestiune a fondurilor comunitare.
"Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm este că, dacă la nivel de contractare lucrurile funcţionează foarte bine, problemele sunt la implementarea proiectelor. Ne trezim că, deşi sunt semnate de mult timp, nu se avansează niciun fel de cerere de rambursare şi atunci este clar că proiectele nu se implementează, rata de absorbţie nu creşte şi întâmpinăm probleme inclusiv în ceea ce priveşte negocierea viitorului buget al Uniunii Europene", a spus Leonard Orban.
Prin acest ciclu de conferinţe organizat de Ministerul Afacerilor Europene prin Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale care au început vineri la Braşov se doreşte o informare a beneficiarilor din toată ţara cu privire la acţiunile pe care le întreprinde ministerul pentru a îmbunătăţi rata de absorbţie a fondurilor europene. În paralel cu desfăşurarea conferinţei la care participă autorităţi locale, oameni de afaceri, firme de consultanţă, în holul hotelului Aro Palace, experţi ai autorităţilor de management răspund întrebărilor publicului interesat şi sunt prezentate proiecte ale beneficiarilor realizate cu ajutorul fondurilor neramburasabile.