Legea referendumului, adoptată de Camera Deputaţilor

Proiectul de modificare a Legii referendumului a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Principala modificare adusă vechii legi a fost schimbarea condiţiei de validare a referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Camera Deputaţilor. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
26.06.2012

Proiectul de modificare a Legii referendumului a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Principala modificare adusă vechii legi a fost schimbarea condiţiei de validare a referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Astfel, preşedintele va putea fi demis cu votul majorităţii celor care se prezintă la referendum şi nu va mai fi necesară prezenţa la urne a a majorităţii celor înscrişi pe listele electorale, condiţie existenţă până acum.

Schimbarea regulii privind demiterea preşedintelui a fost criticată de parlamentarii PDL care au precizat că USL vrea un mod diferenţiat de demitere a aleşilor, în dezavantajul preşedintelului statului. Astfel, acesta va putea fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la referendum, iar alţi aleşi, cum ar fi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, au nevoie ca jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale să fie de acord cu demiterea lor.

Mircea Toader, liderul PDL de la Camera Deputaţilor, a declarat că manevra USL are ca scop demiterea lui Băsescu într-un mod mult mai uşor. El a atras atenţia că roata istoriei se poate întoarce, iar actuala modificare ar putea fi aplicată şi în cazul unui eventual preşedinte USL.

Cei de la USL au explicat că este normal ca preşedintele să fie demis cu votul majorităţii celor prezenţi la urne, din moment ce el este ales în acelaşi mod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor