Deputaţii jurişti au dat raport favorabil la modificarea legii referendumului
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, raport favorabil la proiectul de modificare a legii referendumului care prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă în urma desfăşurării referendumului propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, şi nu majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale, aşa cum era până acum.
Raportul comisiei a fost adoptat cu şapte voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere şi va fi înaintat plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi vot final.
În cadrul şedinţei deputaţii PDL Daniel Buda şi Gabriel Andronache, preşedintele Comisiei juridice şi, respectiv, secretarul comisiei, au cerut amânarea discuţiilor şi votului la proiectul privind modificarea art. 10 a Legii 3/2000 (Legea de organizare şi desfăşurare a referendumului), arătând că Biroul Permanent al Camerei a decis că termenul de depunere a amendamentelor la proiect este de 3 septembrie, iar termenul limită pentru adoptarea raportului este de 10 septembrie.
Cererea celor doi a fost respinsă. În plus, deputaţii jurişti ai PSD, PNL şi cei ai minorităţilor au respins şi un amendament al democrat-liberalului Gabriel Andronache prin care acesta cerea ca articolul 10 al proiectului de lege să fie modificat în forma următoare: "demiterea preşedintelui României este aprobată în urma desfăşurării referendumului dacă propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate de cetăţenii înscrişi în listele electorale".
Plenul Senatului a adoptat, pe 21 iunie, modificarea Legii referendumului.
Legea referendumului este lege organică, iar Camera Deputaţilor este for decizional.