Legea Nicolicea privind referendumul, la un pas să fie pusă pe masa lui Dragnea

Şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, vrea să modifice Legea referendumului astfel încât să restrângă dreptul preşedintelui României de a chema poporul la urne pe tema Justiţiei.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Cunoscut pentru iniţiativele sale controversate, şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, pesedistul Eugen Nicolicea, este pe cale să prezinte partidului un proiect de lege care vizează limitarea dreptului preşedintelui României de a organiza referendum pe teme de interes naţional.

"Evident că la grup, după ce ai o formă finală, o prezinţi, nu prezinţi altceva. Deocamdată nu am făcut o astfel de propunere. Probabil că săptămâna viitoare, când găsim o formă finală, o vom da grupului, grupul va analiza dacă o va susţine sau nu. Ceea ce am încercat noi este altfel decât s-a făcut până acum, adică o consultare preliminară ca să luăm păreri şi puncte de vedere de la toată lumea şi să venim cu o propunere îmbunătăţită de la început. După ce vom avea o formă finală se depune la grup. Preşedintele PSD, domnul Dragnea, are un cuvânt foarte important de spus, ca să nu zic că are şi drept de veto", a declarat Nicolicea, citat de Agerpres.

Acesta a organizat o a doua dezbatere în cadrul Comisiei juridice pe proiectul de lege pe care l-a iniţiat cu privire la modificarea legii referendumului.

Iniţiativa legislativă, pe care Nicolicea a semnat-o alături de colegii săi din PSD Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi, vizează îngrădirea dreptului preşedintelui de a alege temele pentru referendum.

Legea aflată în vigoare prevede că preşedintele poate să declanşeze referendum "cu privire la probleme de interes naţional", având practic deplină libertate să stabilească singur care sunt aceste probleme. Nicolicea vrea să modifice legea astfel încât să nu poată "face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea". Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei.

De asemenea, "nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului". Cine stabileşte ce e de interesul Parlamentului? "CCR va decide asta", a explicat Eugen Nicolicea, însă Curtea nu stabileşte ce probleme pot fi supuse unui referendum.

Manevra PSD vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a "lăsat-o mai încet" cu referendumul anunţat pe tema justiţiei pe care l-a anunţat după ce Guvernul Grindeanu a scos din "jobenul magic" celebrele "ordonanţe-elefant". Cu alte cuvinte, şeful statului şi-a păstrat un as în mânecă pe care ar putea să-l folosească la nevoie.

Dacă iniţiativa lui Nicolicea intră în vigoare, după un an de zile (potrivit Curţii Constituţionale), şeful statului nu va mai putea folosi asul respectiv şi nici cere alt referendum pe tema justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne