Pleşu pune tunul pe urmaşii lui Brătianu: Să nu vină înainte de alegeri să cânte partitura "fecioarei nemângâiate"

"Cu cine să votez? Cu partidul domnilor Buşoi, Buda şi Nicolaescu? Cu cei care au votat, alături de PSD, alegerile locale într-un singur tur? Cu marii constructori ai USL-ului? Cu cei care îl dau afară din "rînduri" pe Paleologu, dar îl cultivă pe Atanasiu, cel care susţine enormităţile de mătuşică grijulie ale doamnei Andronescu?", se întreabă Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Liberalii să nu vină cu două luni înainte de alegerile parlamentare să cânte partitura "fecioarei nemângâiate" şi să facă manevre jenante de racolare terapeutică, în orice caz, nu cu madam Gorghiu în frunte, a declarat Andrei Pleşu într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, intitulat "PNL - Le mal aimé."

"De la o vreme, primesc tot felul de ecouri din care rezultă că PNL se simte neiubit. El vrea să se împrospăteze cu oameni noi, vrea să cîştige alegerile, vrea sprijin şi înţelegere, vrea competenţe proaspete, membri curaţi, solidaritate. Iar lumea nu pricepe. Cei solicitaţi să adere ezită sau refuză, prim-ministrul nu vrea să asume o identitate de partid, USR nu se lasă anexat, pe scurt, partidul dnei Gorghiu se simte boicotat pe nedrept şi asta, în defavoarea naţiei. Vor cîştiga din nou "the bad guys". Şi nu din vina lor, a liberalilor, ci din vina noastră, a bombănitorilor, inapţi să punem umărul la propăşirea marelui şi vechiului partid.

În ce mă priveşte, mă declar perplex, dacă nu direct iritat de acest tip de retorică. PNL a avut la dispoziţie ani întregi în care să se reformeze, să-şi dea seama că e în criză de portrete credibile, de "cadre" eficiente, de program coerent. Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, a intrat în alertă. Vrea brusc o altă faţă, nepricepînd că înfăţişarea de acum a partidului nu e de natură să convingă şi să atragă resurse transfiguratoare", a declarat Pleşu.

În principiu, PNL ar fi trebuit să fie, din punctul său de vedere, opţiunea politică salvatoare, în condiţiile în care PSD continuă să domine scena cu un aplomb descurajant.

"Echipa pesedistă, o echipă de penali aroganţi, şmecheri de gaşcă, cumetri de "aranjamente" lucrative, activişti obraznici stă cocoţată în vîrful sondajelor (e drept, cu sprijinul unui electorat cu criterii abisale şi pe fondul unui masiv absenteism la urne). Dar ideea că singura formă de a scăpa de lup este să votezi o ogradă de oi agitate nu mi se pare rentabilă… Mă aşteptam să am (să mi se livreze) o puzderie de argumente în favoarea partidului liberal. Nu fumigene triumfaliste (...), nu penibile gîfîieli "tactice" (...), nu victimizări insolente (...)", a subliniat Pleşu.

Scriitorul, care susţine că nu are altă variantă decât să voteze cu partidul lui Nicuşor Dan, Uniunea Salvaţi România, aminteşte că vechii liberali aveau în CV puşcăriile negre de la Sighet, Aiud, Gherla Jilava sau Râmnicu-Vâlcea, în timp ce noii liberali - de-alde Relu Fenechiu, Secăşan, Frâncu, Chiuariu, Verginel (ah!) Gireadă, Pantiş, Roşca-Stănescu, ş.a. - populează aşezăminte mai "selecte", dar cu condamnări mult mai puţin onorabile…

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.