Legea energiei şi a gazelor naturale a fost aprobată de Camera Deputaţilor

Epoch Times România
14.06.2012

Deputaţii au aprobat joi proiectul privind Legea energiei şi a gazelor naturale, cu 186 voturi pentru, trei împotrivă şi şapte abţineri, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională pe acest act normativ.

Plenul Senatului adoptase legea pe 29 mai.

“Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte reducerea impactului preţului la energie electrică la consumatorii finali. Proiectul asigură protecţia consumatorilor finali împotriva creşterilor semnificative ale preţurilor la energia electrică”, se arată în expunerea de motive.

Legea a fost adoptată cu eliminarea punctelor 7-14, care fac referire la organizarea ANRE, respectivele prevederi fiind preluate în Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 33/2007 privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 şi a Legii gazelor nr.351/2004.

Proiectul de lege privind energia electrică a fost modificat şi amendat marţi, într-un raport comun al comisiilor senatoriale pentru buget şi economie, a anunţat în plen senatorul PNL Varujan Vosganian.

Potrivit raportului, piaţa de gaze naturale este compusă din piaţa reglementată şi piaţa concurenţială. Creşterea ponderii pieţei concurenţiale se realizează gradual. Activităţile aferente pieţei reglementate cuprind furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la sfârşitul lunii decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la sfârşitul lunii decembrie.

Proiectul vorbeşte de furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor cadru până la sfârşitul lunii decembrie 2018 pentru consumatorii casnici.

Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali cu începere din luna decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici, respectiv din luna iulie 2013 pentru clienţii casnici s-a stabilit ţinând seama de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate, astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi.

În situaţia unui deechilibru major între cerere şi ofertă şi(sau a unei disfucţionalităţi evidente pe piaţa de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor, tarifelor sau blocarea acetora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii prin fixarea unei limite superioare a preţului ori prin limitarea venitului din activitatea reglementată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor