BRD-Groupe Societe Generale, locul doi mondial în factoring
alte articole
BRD-Groupe Societe Generale s-a clasat pe locul doi, cu calificativul „excelent”, în topul celor mai buni factori de export şi import din cadrul organizaţiei Factors Chain International (FCI), cea mai mare asociaţie de factoring din lume, cu 257 de membri în 71 de ţări, a anunţat joi banca.
În fiecare an, FCI nominalizează cele mai bune bănci şi societăţi de factoring din punctul de vedere al calităţii serviciilor de factoring internaţional în cadrul unui proces de evaluare prin care fiecare corespondent îşi notează colaboratorii externi după următoarele criterii : calitate, cifra de afaceri tranzacţionată între factori, comunicare.
"Acest rezultat consolidează statutul BRD, construit prin clasările fruntaşe în topurile mondiale ale ultimilor cicni ani ani şi reconfirmă, în acelaşi timp, importanţa pe care banca o acordă calităţii serviciilor pe care le pune la dispoziţia clienţilor săi”, a spus Anca Dogaru, directorul Direcţiei Factoring din cadrul BRD.
Concomitent cu optimizarea serviciilor sale de factoring, banca s-a preocupat de diversificarea portofoliului de produse pe acest business line, dispunând în prezent de o oferta complexa, adaptată exigenţelor clienţilor săi, indiferent dacă aceştia sunt exportatori,importatori sau cu activitate interna, societăţi comerciale mici, medii sau mari.
Activitatea de factoring a BRD a cunoscut o creştere semnificativă, cu 53% în 2011 comparativ cu 2010, atingând o cifră de afaceri de peste 900 milioane euro, corespunzătoare unei cote de piaţă de 35% şi poziţiei de lider de piaţă. În primele trei luni ale anului 2012, operaţiunile de factoring şi-au continuat evoluţia pozitivă, cu un ritm ridicat de creştere a cifrei de afaceri. În structură, operaţiunile de factoring intern deţin ponderea cea mai importantă - 72% -, în timp ce operaţiunile de factoring de export reprezintă 18%, iar cele de import 10% din totalul cifrei de afaceri.
Din punctul de vedere al tipului operaţiunii (cu regres( fără regres), o pondere semnificativă, de 75%, o deţin operaţiunile fără regres, prin care banca preia riscul de neplată al debitorilor cedaţi în cadrul operaţiunilor de factoring. Prin acest tip de operaţiuni, clienţii beneficiază în acelaşi timp de avantajele unei finanţări imediate, dar şi de certitudinea încasării creanţelor în situaţii de insolvenţă sau de neplată prelungită a debitorilor.
În contextul unui mediu economic dificil, factoringul reprezintă o soluţie de finanţare şi management al creanţelor care permite companiilor atât optimizarea cash-flow-ului, cât şi securizarea creanţelor. Evoluţia operaţiunilor de factoring atât la nivelul BRD, cât şi la nivelul pieţei de factoring din România, indică interesul pentru acest produs şi capacitatea acestuia de a răspunde cerinţelor clienţilor într-un climat economic afectat de criză.
BRD a fost, în 1993, prima bancă din România care a introdus în oferta sa de produse şi servicii operaţiunile de factoring, afiliindu-se în acelaşi an la Factors Chain International (FCI). În 2004, banca a devenit membru cu drepturi depline al FCI, iar din 2011 este membru fondator al Asociaţiei Române de Factoring şi membru în Consiliul Director al acesteia.
BRD – Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB. Banca are aproximativ 2,5 milioane clienţi şi operează o reţea de peste 930 de unităţi. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.