Lege care permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate trece de Parlament

Elvira Şarapatin
Elvira Şarapatin (Mihai Goţiu / Facebook)

Proiectul de lege care permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate iniţiat de 24 de parlamentari PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj Elvira Şarapatin a trecut de Parlament şi urmează să ajungă la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

După ce a trecut de Senat, legea a fost adoptată ieri de deputaţi cu 178 de voturi pentru, 111 voturi contra, o abţinere şi un vot nul. Potrivit unor surse politice, deputaţii USR şi PNL au votat împotrivă, relatează G4Media.

Proiectul a fost adoptat de Parlament şi anul trecut, deşi avea aviz negativ chiar de la Guvernul Dăncilă. Legea a mers la promulgare, însă preşedintele României a trimis proiectul la reexaminare.

Această lege modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.

În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care interzice lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu, se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din „motive cruciale de interes public major” pentru comunitate.

Parlamentarii au declarat toate amenajările hidroenergetice de „interes public major” prin lege.

Reamintm că iniţiatoarea legii, deputata PSD Elvira Şarapatin, a intrat recent în atenţia opiniei publice după ce, pe 12 iunie, a acroşat un pieton şi a fugit de la locul accidentului. În 2018, deputata PSD a cerut amendarea protestatarilor de la mitingul Diasporei din 10 august.

Articolul integral poate fi citit aici.