Legătura dintre alimentaţie şi riscul de cancer. Cercetătorii au descoperit un nou mecansim
Este posibil să fi auzit că zahărul hrăneşte celulele canceroase, iar dovezile susţin această teorie. Ce nu se înţelegea însă complet până acum era modul în care zahărul hrăneşte cancerul. Un studiu recent, publicat în Cell în aprilie 2024, a descoperit un nou mecanism care leagă consumul de zaharuri în exces şi dieta prost structurată de riscul de cancer.
Cercetarea, realizată la Universitatea Naţională din Singapore, Institutul de Ştiinţe Oncologice din Singapore, şi condusă de profesorul Ashok Venkitaraman şi dr. Li Ren Kong, a constatat că o substanţă chimică eliberată atunci când organismul descompune zahărul inhibă temporar activitatea unei gene care previne formarea tumorilor.
Această descoperire oferă informaţii valoroase despre modul în care obiceiurile alimentare pot creşte riscul de a dezvolta cancer şi deschide o cale clară pentru a înţelege cum să inversăm acest risc prin alegeri alimentare.
Metilglioxal – Un inhibitor temporar
Anterior, se credea că genele care previn cancerul trebuie să fie dezactivate permanent înainte ca tumorile maligne să se formeze. Cu toate acestea, descoperire recentă sugerează că o substanţă chimică, metilglioxal (MGO), eliberată ori de câte ori organismul descompune glucoza, poate dezactiva temporar mecanismele de protecţie împotriva cancerului.
„S-a demonstrat că persoanele diabetice şi obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer, reprezentând un risc societal semnificativ. Totuşi, cauza exactă rămâne discutabilă”, a declarat pentru Epoch Times Dr. Kong, autorul principal al studiului. El continuă: „Studiul nostru a descoperit acum un indiciu care poate explica legătura dintre riscul de cancer şi dietă, precum şi bolile comune precum diabetul, care sunt legate de diete nesănătoase”.
„Am constatat că un metabolit sintetizat endogen poate provoca anomalii în ADN-ul nostru, care sunt semne timpurii ale dezvoltării cancerului, prin inhibarea unei gene care previne cancerul (cunoscută sub numele de BRCA2)”, a adăugat Dr. Kong.
BRCA2 este o genă care repară ADN-ul şi ajută la producerea unei proteine ce inhibă creşterea tumorilor şi proliferarea celulelor canceroase. O mutaţie a genei BRCA2 este asociată în principal cu un risc mai mare de a dezvolta cancere de sân şi ovar, precum şi alte tipuri de cancer. Cei cu o copie defectă a genei BRCA2 sunt deosebit de susceptibili la deteriorarea ADN-ului cauzată de MGO.
Cu toate acestea, studiul a arătat că cei fără predispoziţie la cancer se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut de a dezvolta boala din cauza nivelurilor crescute de MGO. Studiul a constatat că nivelurile cronic crescute de zahăr din sânge pot duce la o creştere a riscului de cancer.
„Acest studiu arată impactul metilglioxalului în inhibarea funcţiei supresorului tumoral, precum BRCA2, sugerând că episoadele repetate de dietă proastă sau diabet necontrolat pot 'cumulativ' să crească riscul de cancer în timp”, arată dr. Kong.
Relaţia dintre Metilglioxal şi Cancer
MGO este un metabolit al glucozei – un produs secundar creat atunci când celulele noastre descompun zahărul, în principal glucoză şi fructoză, pentru a produce energie. MGO este capabil să distrugă temporar proteina BRCA2, ducând la niveluri mai scăzute ale proteinei în celule şi astfel inhibând capacitatea acesteaia de a preveni formarea tumorilor. Cu cât corpul nostru trebuie să descompună mai mult zahăr, cu atât nivelurile acestei substanţe chimice sunt mai mari şi cu atât riscul de a dezvolta tumori maligne este mai mare.
Dr. Kong explică: „Acumularea de metilglioxal este găsită în celulele canceroase care sunt într-un proces de metabolism activ. Persoanele cu o dietă nesănătoasă pot, de asemenea, să experimenteze niveluri mai mari decât cele normale de metilglioxal. Legătura pe care am descoperit-o poate ajuta la explicarea motivului pentru care diabetul, obezitatea sau dieta proastă pot creşte riscul de cancer.”
MGO este dificil de măsurat separat. Detectarea timpurie a nivelurilor ridicate este posibilă cu un test de sânge HbA1c de rutină care măsoară nivelurile medii de zahăr din sânge în ultimele două-trei luni şi este folosit în mod obişnuit pentru diagnosticarea diabetului. Această nouă cercetare poate oferi un mecanism pentru detectarea semnelor timpurii ale dezvoltării cancerului.
„La pacienţii cu prediabet/diabet, nivelurile ridicate de metilglioxal pot fi de obicei controlate prin dietă, exerciţii fizice şi/sau medicamente. Intenţionăm să propunem acelaşi lucru pentru familiile cu risc crescut de cancer, cum ar fi cei cu mutaţie BRCA2”, a explicat dr. Kong.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar concluziile studiului ar putea deschide uşa către noi metode de reducere a riscului de cancer.
„Este important de reţinut că munca noastră a fost realizată în laborator, nu la pacienţi, aşa că ar fi prematur să oferim sfaturi specifice pentru reducerea riscului pe această bază. Cu toate acestea, noile cunoştinţe din studiul nostru ar putea influenţa direcţiile viitoare ale cercetării în acest domeniu şi, în cele din urmă, ar putea avea implicaţii pentru prevenirea cancerului.
„De exemplu, dietele nesănătoase bogate în zahăr sau carbohidraţi rafinaţi sunt cunoscute drept surse de creşte a nivelului de glucoză din sânge. Acum analizăm esantioane mai mari de pacienţi cu cancer pentru a lega aceste puncte”, încheie dr. Kong.
Legătura dintre dietă şi cancer
Dr. Simpson, directorul medical al Opt Health, a declarat pentru The Epoch Times că: „Genele încarcă arma, dar stilul de viaţă apasă pe trăgaci. Fiecare înghiţitură de mâncare este cu adevărat informaţie. Fie va activa genele longevităţii, fie va activa genele ucigaşe. Aşadar, cancerul este, în mare măsură, autoindus de dieta individuală.”
Un studiu din 2018 publicat de Cambridge University Press a găsit o asociere între un consum mai mare de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr şi un risc crescut de cancere legate de obezitate. Cercetările publicate în American Journal of Clinical Nutrition în 2020 au concluzionat că zaharurile pot fi un factor de risc pentru cancer, în special pentru cancerul de sân. Celulele canceroase sunt însetate de zahăr, consumandu-l la o rată de 200 de ori mai mare decât celulele normale.
Alegeri alimentare sănătoase pentru reducerea riscului de cancer
Un consens privind cea mai bună abordare dietetică pentru reducerea riscului de cancer încă nu a fost stabilit şi sunt necesare cercetări suplimentare. Cu toate acestea, noile descoperiri ale studiului Cell privind MGO converg spre reducerea aportului de zahăr ca mijloc de a reduce riscul de cancer. Un studiu publicat în ianuarie în Diabetes & Metabolism arată că un stil de alimentaţie de tip dietă mediteraneană poate ajuta la reducerea nivelurilor de MGO.
În 2023, un studiu publicat în Cell a determinat că o dietă ketogenică poate fi o intervenţie nutriţională eficientă pentru pacienţii cu cancer, deoarece a ajutat la încetinirea creşterii celulelor canceroase la şoareci - în timp ce o recenzie publicată în JAMA Oncology în 2022 a constatat că dovezile disponibile susţin o dietă îmbogăţită cu plante pentru reducerea riscului de cancer.
Dr. Simpson subliniază importanţa alimentelor reale şi a macronutrienţilor sănătoşi cu un aport scăzut de carbohidraţi pentru sănătatea celulelor noastre.
„Mitocondriile sunt cele mai importante molecule semnalizatoare şi organitele producătoare de energie pe care le avem în corpul nostru. [Consumaţi] multe legume, proteine sănătoase şi grăsimi sănătoase, peşte, ouă, iaurt”. „Multe legume verzi care cresc deasupra solului, unele fructe, tot ceea ce este natural crescut şi neprocesat”, adaugă el.