Legătura ascunsă dintre dacopatie şi interesele Kremlinului. Explicaţiile unui expert de la Oxford

Protest AUR in Bucuresti (Epoch Times)
Loredana Diacu
24.03.2025

La protestele lui Călin Georgescu am văzut puzderie de oameni îmbrăcaţi în daci. Promovarea excesivă a originilor noastre dace cu omiterea totală a factorului civilizator - romanii - vine de la ruşi şi are o explicaţie cât se poate de simplă, punctează expertul în război hibrid, Corneliu Bjola, profesor la Oxford, într-un interviu acordat Epoch Times.

Mai exact, negarea, fie şi doar prin omisiune, a rolulului romanilor în formarea poporului român este o încercare de a rupe orice fel de legătură culturală a ţării noastre cu Vestul, a explicat profesorul.

Inventatori ai conceputului de Active measures - strategie sovietică de operaţiuni de influenţă desfăşurate pentru a submina, destabiliza sau influenţa guverne, instituţii, organizaţii şi chiar naţiuni fără a recurge la confruntare militară directă -, ruşii aruncă pe piaţă foarte multe narative toxice. Unele dintre ele prind, altele nu. Ce prinde, ruşii repetă. Iar povestea cu dacii a prins.

Nu întâmplător personajele implicate în dosarul generalului Theodoru, cei care visau să dea o lovitură de stat şi complotau cu Ambasada Rusă, ar fi dorit să schimbe numele României în Geţia, Geţia nu mai are nicio legatura cu Vestul de care ruşii încearcă să ne rupă, a punctat expertul.

"Naraţiunea cu dacii e foarte interesantă. E foarte importantă cu dacii, căci ce spune? Şi asta e mai veche, de la ruşi. Ideea ruşilor este să rupă orice fel de legătură culturală dintre România şi Vest. Nu vorbeşti de romani, de ce să vorbeşti de romani? Romanii sunt legătura ta cu Vestul. Da? Când vorbeşti de dinainte de romani, atunci asta e, Vestul dispare din poză.

Şi, cum s-a văzut şi cu această încercare de lovitură de stat, ei nu mai voiau să vorbească de România. Că România - roman - era legătura cu Vestul. Nu. Noi suntem independenţi şi mergem înapoi la Geţia. întotdeauna să urmăreşti, orice fel de naraţiune care încearcă să dilueze, să manevreze acest discurs între legătura dintre Vest şi România, trebuie să trezească suspiciuni.

Chiar şi acea manifestaţie împotriva lui Brukenthal. Poate era locală. Poate nu era. Pentru că e o legătură România-Vest, orice legătură România-Vest culturală sau politică, e ţintită sau poate fi ţintită.

La un moment dat tu (ruşii în acest context n.r.) doar trebuie să plantezi ca la o grădină, să pui seminţele şi, la un moment dat, nu mai trebuie să insişti prea mult, că oamenii preiau singuri genul acesta de discuţie şi orice apare legat de Vest începe să fie privit cu suspiciune. Şi în momentul de faţă ai vreo 30% care într-adevăr au o problemă", a declarat profesorul.

Interviul integral poate fi urmărit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor