Leancă: anul 2014 nu va fi unul simplu, iar cel mai important este să menţinem coeziunea pe plan intern

"Anul 2014 nu va fi unul simplu. Dar cel mai important pentru noi este să menţinem coeziunea şi unitatea pe plan intern, în coaliţie", a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu.
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
19.02.2014

"Anul 2014 nu va fi unul simplu. Dar cel mai important pentru noi este să menţinem coeziunea şi unitatea pe plan intern, în coaliţie", a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu.

Premierul a recunoscut că există anumite divergenţe în cadrul Coaliţiei de guvernare "ca în orice familie", precizând însă că "ceea ce ne uneşte este mult mai important decât elementele de ordin ideologic şi de ordin factologic. Faptul că semnăm Acordul de Asociere şi pe cel de Liber Schimb mai spre toamnă este un element care ne obligă să stăm împreună, fiindcă avem deja experienţa Ucrainei şi vedem că de la parafare până la semnare nu există un automatism, astfel încât trebuie să fim coerenţi, să avansăm cu reformele şi, cel mai important, să vadă cetăţeanul din Republica Moldova schimbările spre bine", a spus premierul.

În ceea ce priveşte sondajele privind opţiunile de integrare în UE versus cele de integrare în Uniunea Vamală cu Rusia-Belarus-Kazahstan, premierul a menţionat că nu ştie dacă aceste cifre reflectă foarte corect percepţia din societate.

"Noi ne-am axat foarte mult pe negocierea Acordului de Asociere şi Liber Schimb şi regimul fără viză. Alţii s-au axat pe comunicare, distorsionând puternic tot ce înseamnă acest obiectiv european, astfel încât astăzi avem, iată, această percepţie", a spus Leancă.

Premierul a menţionat că ceea ce apreciază în comunicarea cu partenerii de la Moscova este că "aceştia nici nu încearcă să ne convingă de alte opţiuni, ci doar ne sugerează să cântărim foarte bine consecinţele Zonei de Liber Schimb şi aranjamentele comerciale pe care le avem în prezent. Din acest motiv, le-am spus că suntem gata să comunicăm, să discutăm problemele pe care le au ei, în ce măsură sunt legitime sau nu sunt legitime. Le-am transmis colegilor de la Moscova şi textul acordurilor cu UE, după ce l-am parafat, deci nu avem nimic de ascuns. Dar mie, cel puţin, în comunicarea pe care am avut-o cu omologul rus, niciodată nu mi s-a spus că vă oferim altceva".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor