Emmanuel Macron: UE trebuie să se reformeze sau ar putea înfrunta un “Frexit”

Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să treacă printr-un proces de reformare sau ar putea înfrunta perspectiva unui “Frexit”.
Candidatul francez Emmanuel Macron discută în Paris cu susţinătorii săi  după câştigarea primei runde a alegerilor prezidenţiale din Franţa, 23  aprilie 2017.
Candidatul francez Emmanuel Macron discută în Paris cu susţinătorii săi după câştigarea primei runde a alegerilor prezidenţiale din Franţa, 23 aprilie 2017. (Sylvain Lefevre/Getty Images)

Emmanuel Macron, un candidat centrist francez pro-UE, a declarat pentru BBC, în condiţiile în care campania prezidenţială franceză a intrat în ultima săptămână, că blocul european trebuie să treacă printr-o reformă sau s-ar putea confrunta cu o potenţială ieşire a ţării sale din UE, termen cunoscut ca “Frexit”.

Alegătorii francezi vor merge din nou la urnele de votare în 7 mai, în cadrul celei de-a doua runde, pentru a decide cine va fi preşedinte: Macron sau candidata de extremă dreapta Marine Le Pen.

Macron a declarat în 1 mai că “ideea europeană şi politicile europene” sunt extrem de importante pentru Franţa, dar a adăugat că publicul francez este “extrem de nemulţumit şi nerăbdător acum, iar funcţionarea defectuoasă a Uniunii Europene nu mai este sustenabilă”.

Marine Le Pen a folosit sentimentul tot mai răspândit împotriva UE şi a promis, în cazul în care ve deveni preşedintă a Franţei, un referendum privind statutul ţării sale în blocul european.

De asemenea, ea a promis că va recupera controlul asupra graniţelor Franţei din mâinile UE şi va scădea în mod substanţial imigraţia.

Cele mai recente sondaje arată că Macron se află în faţa Marinei Le Pen cu 20%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe