Lăzăroiu: Văd multă lume speriată de ascensiunea Dianei Şoşoacă şi-mi vine să zâmbesc

Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă (Screenshot)

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, crede că senatoarea Diana Şoşoacă, cunoscută pentru ieşirile sale din decor, pune în dificultate atât PSD, cât şi AUR, partidul din care a fost exclusă, în sensul că îi presează să adopte o retorică mai radicală.

"Văd multă lume speriată de ascensiunea Dianei Şoşoacă şi-mi vine să zâmbesc. Unii chiar cer mai mult discernământ editorial în promovarea mediatică, ceea ce ar fi o eroare. De altfel, ea are destui urmăritori pe Facebook, aşa că n-are nevoie de presă. Nu, nu sunt printre cei care cred că vorbeşte în numele celor umiliţi şi neauziţi, ăsta e un slogan, nu o analiză, la îndemâna oricui. Nici nu cred că îşi trage energia din erorile guvernării, alt slogan sforăitor. Ea îşi trage energia din realitate prin talentele exhibiţioniste. Un incendiu poţi avea oricând, indiferent de guvernare, la fel o grevă, inundaţii ş.a.m.d. Iar realitatea e cea de azi, aşa cum o ştim - pandemie, gâfâieli economice, oboseală, isterie, plus problemele cronice, din dezinteres şi subfinanţare, care fac să crape pe la încheieturi serviciile publice...", a declarat Lăzăroiu.

Sociologul susţine că, în realitate, Şoşoacă pune în dificultate şi PSD, şi AUR (după lepădarea de ea), în sensul că îi presează să adopte o retorică mai radicală.

"Dar nu chiar în aşa mare dificultate, pentru că ei ştiu bine că Şoşoacă e o stea căzătoare. Pe termen lung, tot ce face azi va rămâne o bufonerie fără efecte. Câtă vreme nu are un partid al ei, nu pune în pericol pe nimeni. Şi nu va avea niciodată un partid al ei, pentru că e incapabilă să lucreze în echipă. Comparaţiile cu Vadim Tudor sunt uşor forţate, politic vorbind. Vadim a fost susţinut făţiş de grupul celor care şi-au pierdut privilegiile după 1989 (foşti ofiţeri ai securităţii, activişti de bază ai PCR). Şi mă refer la susţinere inclusiv logistică. Nici Vadim nu era un tip de echipă, dar era util şi interesele din spatele lui erau clar formulate (era o bătălie pentru menţinerea influenţei celor traşi pe dreapta după căderea vechiului regim). De asemenea, Interesele din spatele lui aveau încă susţinere în instituţiile statului, iar asta s-a cam terminat după aderarea la NATO", a afirmat Lăzăroiu.

În opinia analistului, temerea PSD este că Şoşoacă ar putea fi folosită în viitor pentru fragmentarea opoziţiei, dar atâta tot.

"Aşadar, cine trebuie să vegheze trebuie să vegheze să nu se coaguleze în spatele ei interese economice sau parastatale semnificative. Nu prea văd actori interni interesaţi de asemenea investiţii riscante. Că va fi folosită în jocul politic, e posibil şi inevitabil. Promovarea ei mediatică ajută doar actualele partide la guvernare şi, într-un fel, şi societatea în ansamblu. E ca un vaccin, doare puţin după, dar pe termen lung te scapă de boală", a comentat Lăzăroiu.