Lăzăroiu: Dacă se ţine de funcţie, şansele lui Ponta să rămână în politica de vârf după 2016 sunt aproape nule

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Victor Ponta, primul premier în funcţie din istoria României pus sub urmărire penală, se va întreba, poate multă vreme de acum încolo, dacă nu era mai bine să demisioneze în iunie 2012, când i-a cerut-o Traian Băsescu, în urma plagiatului descoperit, este de părere analistul politic Sebastian Lăzăroiu.

"Ştiu că în România multe lucruri normale nu se întâmplă. Realitatea însă e că premierul trebuie să demisioneze. În mod normal ar fi trebuit să demisioneze încă din 2012 de când i s-a descoperit plagiatul. În orice ţară civilizată aşa s-ar fi întâmplat. Era o acuzaţie la fel de gravă ca şi urmărirea penală. PSD oricum nu îl va lăsa să demisioneze, iar el nu-şi va respecta angajamentul făcut în februarie 2015, aşa cum nu şi-a respectat multe angajamente. Pentru Ponta abia de acum urmează urgia. Nici cei de la PES nu vor fi fericiţi cu situaţia. El personal s-ar putea salva ca om politic dacă ar demisiona.

Culmea e că, şi pentru liberali, cel mai bun scenariu este ca Ponta să nu demisioneze acum. Cum am zis şi ieri, Ponta a făcut un singur lucru bun în ultimii trei ani - a păstrat la nivel rezonabil echilibrele macro-economice. Sigur, prin minciună, nerespectându-şi promisiunile, folosindu-l pe Traian Băsescu drept ţap ispăşitor. Dacă astea au fost costurile, nu ştiu, poate că a meritat, decât să ajungem în situaţia Greciei. Dar totul se plăteşte în viaţa asta.", scrie fostul consilier prezidenţial.

Recomandăm şi Comparaţie Ponta-Tsipras. Lăzăroiu: În loc să iasă pe străzi românii au preferat să se uite la Gâdea vituperând

"Pe de altă parte, nicio reformă în niciun domeniu, nimic semnificativ pentru cetăţeni. A introdus un stil toxic în politica românească şi, din păcate, a avut imitatorii lui chiar şi în celelalte partide, pentru că unii au crezut că asta e "la modă". În ce priveşte justiţia, Ponta a fost destul de fricos să facă gesturi ireparabile, chiar sub presiunea unui partid plin de oameni cu dosare penale.

De azi, Ponta se va întreba, poate multă vreme de acum încolo, dacă nu era mai bine să demisioneze în iunie 2012, când i-a cerut-o Traian Băsescu, în urma plagiatului descoperit", a continuat Sebastian Lăzăroiu.

Ponta are o şansă să-şi salveze cariera politică dacă demisionează

"De ce cred că Ponta ar avea o şansă să şi salveze cariera politică dacă demisionează acum? E tânăr, are puţin peste 40 de ani. Nu e nimic garantat pe lumea asta, desigur, dar, rămânând în funcţie, şansele lui de a mai rămâne în politica de vârf şi după 2016 sunt aproape nule", a opinat Lăzăroiu.

Motivele pentru care analistul politic susţine că şansele lui Ponta de a sta în top vor fi aproape nule dacă se încăpăţânează să nu demisioneze:

- va deveni curând o povară reală pentru PSD. Şi asta chiar în an electoral. Un partid pentru care devii un bolovan nu te iartă niciodată.

- va fi o presiune asupra lui din partid să facă prostii mari - fie să modifice legislaţia juridică în favoarea corupţilor, fie să arunce bugetul în aer ca lumea să-l iubească iar, chiar dacă are probleme penale. Amândouă sunt iluzii. Efectele vor fi şi mai proaste.

- va fi un paria în UE. Şi aşa era. De acum şi mai mult. E greu să mai faci vreodată politică deconectat de la lumea bună europeană.

"Aşadar, demisionează, stă deoparte 4-5 ani şi poate reveni. Poate cu alt partid, în alt partid. Nu se ştie. Poate va fi achitat în dosarul ăsta sau va lua o pedeapsă cu suspendare. Nu ştiu, în orice caz, mai are o şansă. Cu cât stă mai mult, cu atât va fi nevoit să facă gesturi care să-l termine politic definitiv.

Bineînţeles că pentru partid nu e deloc favorabilă demisia lui. Dar nici peste un an partidul nu va sta mai bine. Din contră, va fi mai rău şi pentru ei. Ei au greşit când i-au dat afară pe Geoană şi pe Ivan. Erau totuşi nişte alternative. Acum chiar nu ştiu pe cine ar putea să pună în loc. Poate tot pe bătrânul Iliescu", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

Recomandăm şi "De ce va pierde guvernarea PSD" - analiza marca Lăzăroiu

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne