Lavrov despre acuzaţia hăckuirii democraţilor americani: „Nu vreau să folosesc cuvinte din patru litere”

Secretarul de stat american John Kerry susţine că a discutat despre hăckuirea emailurilor Convenţiei Naţionale Democrate cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov dar nu a făcut nicio acuzaţie despre cine ar fi responsabil.
Serghei Lavrov la Kremlin
Serghei Lavrov la Kremlin (ANDREW HARNIK/AFP/Getty Images)

Conform CBS, Kerry a declarat marţi reporterilor că a discutat despre această chestiune cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o întâlnire în Laos şi a explicat că FBI-ul investighează incidentul. Cu toate acestea, Kerry nu a repetat acuzaţiile sau suspiciunile că Rusia ar fi fost responsabilă pentru atacul cibernetic, adăugând că nu va trage nicio concluzie înainte de finalizarea investigaţiei. “Am ridicat problema şi vom continua să depunem eforturi pentru a vedea în mod precis care sunt faptele”, a susţinut Kerry.

Anterior, Lavrov a răspuns la acuzaţiile conform cărora Rusia s-ar fi aflat în spatele hăckuirii serverului Convenţiei Naţionale Democrate, criticând o jurnalistă care a pus o întrebare în acest sens: “Nu vreau să folosesc cuvinte de patru litere”.

Lavrov a făcut acel comentariu înaintea discuţiilor la summitului ASEAN din Laos. Afirmaţia lui Lavrov pare să fie o negare a acuzaţiilor.

Experţii în securitate cibernetică şi oficialii americani au declarat că ar exista dovezi că Rusia a orchestrat publicarea emailurilor pentru a influenţa alegerile prezidenţiale americane.

Anterior, FBI a precizat că investighează un atac cibernetic asupra serverului CND, adăugând că Rusia este principalul suspect în acel hack.

Managerul campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton, Robby Mook, a susţinut duminică într-un interviu cu CNN că “experţii ne spun că persoane care lucrează în favoarea guvernului rus au pătruns în CND, au furat aceste emailuri; iar acum, alţi experţii susţin că ruşii publică aceste emailuri cu scopul de a-l ajuta de fapt pe Donald Trump”.

Întrebat ce fel de dovezi are pentru a susţine acea teorie, Mook a răspuns: “Ei bine, trebuie ca experţii să discute despre acest lucru. A fost trasnsmis în presă că, foarte probabil, hackerii care au pătruns în CND să lucreze în coordonare cu Rusia”.

Candidatul prezidenţial republican Donald Trump a criticat iniţial acea teorie, susţinând că organizatorii campaniei lui Hillary Clinton, candidata prezidenţială democrată, ar spune orice pentru a câştiga. “Vreau să spun că acest lucru se repetă mereu, minciună după minciună. Puteţi observa că el [Mook] nu spune, ‘Ei bine, eu spun acest lucru’. Ci auzim ‘experţii’. ... Dezgustător! Atât de fals!”, a declarat Trump pentru CNN.

Nici personalul campaniei lui Clinton, nici Casa Albă şi nici congressmen-ii intervievaţi în privinţa hack-ului nu au făcut luni o legătură categorică între atac şi guvernul rus.