Trump: S-ar putea ca Washingtonul să nu mai apere aliaţii NATO

Continuând să uluiască cu declaraţiile sale, miliardarul american Trump a susţinut că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, s-ar putea ca administraţia să protejeze doar acei membri NATO care şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de SUA.
Miliardarul american Donald Trump.
Miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Candidatul prezidenţial republican Donald Trump susţine că sub conducerea sa este posibil ca Washingtonul să nu îşi respecte angajamentul pentru protejarea aliaţilor NATO.

Trump a declarat miercuri într-un interviu pentru New York Times că dacă este ales preşedinte, SUA va ajuta doar aliaţii care “şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi”.

Întrebat în legătură cu posibilul răspuns al Rusiei faţă de comasarea militară a NATO în regiunea Baltică, Trump a precizat că America ar putea abandona angajamentul de protejare a unor astfel de ţări.

Articolele alianţei aderă la principiul conform căruia un atac asupra unuia dintre membrii săi reprezintă un atac asupra tuturor membrilor şi că celelalte state ar trebui să vină în ajutorul oricărui membru atacat.

Săptămâna trecută, Trump a declarat că SUA a furnizat alianţei militare occidentale un suport mai mare decât ar fi trebuit. În plus, el a notat că NATO ar trebui să joace un rol activ în războiul împotriva militanţilor grupului jihadist Statul Islamic.

Trump a mai precizat că nu va presa aliaţii SUA în privinţa suprimării grupurilor de opoziţie, susţinând că Washingtonul trebuie să îşi rezolve propriile probleme înainte să ţină lecţii altor ţări.

“Nu cred că avem dreptul să ţinem predici. Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Cum vom ţine predici când oamenii împuşcă poliţişti?” a întrebat el, omiţând posibilitatea ca atacurile să fi fost declanşate de violenţa poliţiştilor împotriva cetăţenilor de culoare.

Întrebat despre recentul puci eşuat din Turcia, Trump l-a lăudat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, susţinând: “Recunosc faptul că a fost capabil să schimbe situaţia”. “Unii oameni susţin că [puciul] a fost orchestrat, ştiţi asta. Eu nu cred aşa ceva”, a adăugat el.

Trump a făcut aceste declaraţii după ce secretarul de stat american, John Kerry, a avertizat luni Ankara să nu meargă prea departe cu valul de arestări şi concedieri în rândul personalului militar, a ofiţerilor de poliţie, judecătorilor, profesorilor şi decanilor de facultăţi şi jurnaliştilor suspectaţi de implicare în tentativa de lovitură de stat.

Kerry a avertizat că Turcia şi-ar putea pierde poziţia de membru în alianţa militară NATO dacă nu reuşeşte să menţină principiile democratice.

De cinci zile regimul Erdogan a sechestrat la baza militară de la Incirlik personal aparţinând Pantagonului, împreună cu arme nucleare. Evoluţia cazului este una dintre cele mai bizare din cadrul Alianţei.