Laura Kovesi: Recentele atacuri asupra justiţiei, o măsură a succesului acesteia

Cu ocazia Zilei Justiţiei, procurorul general al României, Lăură Codruţa Kovesi, a precizat că atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei reprezintă o măsură a succesului acesteia. Organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, manifestarea de Ziua Justiţiei a avut loc duminică, la Cercul Militar Naţional.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
02.07.2012

Cu ocazia Zilei Justiţiei, procurorul general al României, Lăură Codruţa Kovesi, a precizat că atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei reprezintă o măsură a succesului acesteia. Organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, manifestarea de Ziua Justiţiei a avut loc duminică, la Cercul Militar Naţional.

“Este al şaselea an în care particip la sărbătoarea justiţiei în calitate de procuror general şi, ca la orice aniversare, este un prilej de a reflecta la drumul parcurs. Pregătindu-mi discursul pentru astăzi am încercat să îmi amintesc cum arăta justiţia din România în anul 2006. Dincolo de o primă concluzie evidentă pe care ţi-o provoacă un astfel de exerciţiu, aceea că suntem mai în vârstă cu şase ani, o evaluare obiectivă duce la concluzia că am făcut împreună paşi esenţiali în această perioadă”, a declarat Kovesi.

“Întrucât conduc o instituţie ale cărei acte sunt în mod constant supuse controlului judecătoresc, sunt în măsură să apreciez profunzimea acestei evoluţii. Pot să afirm că, deşi uneori soluţiile judecătorilor nu coincid cu propunerile noastre, acest control este esenţial pentru un stat de drept. Controlul judecătoresc a devenit un participant activ în sistemul de control reciproc al puterilor statului, care verifică şi cenzurează, fără timiditate, actele celorlalte autorităţi”, a mai spus Lăură Codruţa Kovesi.

Proceduri simplificate

O altă schimbare foarte importantă din ultimii ani a fost creşterea intoleranţei sistemului faţă de corupţia din interiorul său.

“Rechizitoriile şi hotărârile de condamnare din ultimii ani au arătat că existau adevărate reţele prin care actul de justiţie putea fi deturnat în interesul unor persoane. Eliminarea acestor situaţii a reprezentat un moment cheie în drumul spre un adevărat stat de drept şi spre o justiţie credibilă. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o altfel de abordare”, a spus Kovesi.

“Consolidarea acestor progrese trebuie însoţită de identificarea soluţiilor pentru marile probleme ale sistemului - durata mare de soluţionare a cauzelor şi soluţiile neunitare. Dacă vom continua să ignorăm nevoile şi nemulţumirile celor cărora li se adresează actul de justiţie înseamnă că reforma sistemului judiciar este incompletă”, a mai precizat procurorul general.

Lăură Kovesi, a afirmat că trebuiesc implementate soluţiile viabile din noile coduri - proceduri simplificate, modalităţi alternative de soluţionare a cauzelor, principiul oportunităţii, elemente de justiţie negociată sau trecerea unor fapte din ilicitul penal în cel administrativ.

Fără munţi de dosare

De asemenea, procurorul general a precizat că sistemul judiciar are nevoie de astfel de instituţii, “dacă ne dorim o justiţie eficientă, şi nu funcţionari îngropaţi în munţi de dosare”.

“Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia. Faptul că am acceptat cu toţii interdicţiile şi incompatibilităţile specifice funcţiei de magistrat nu înseamnă că am renunţat la opinii. Îi felicit pe toţi magistraţii care nu se dau bătuţi şi care cred că lucrurile se pot îndrepta, că sistemul poate fi perfecţionat. Trebuie să consolidăm împreună statutul de magistrat, să fim solidari şi să nu ne irosim energiile în lupte inutile, rezultate din orgolii sau interese particulare. Putem găsi soluţii pentru a împăca ideile sau viziunile diferite asupra modului în care trebuie acţionat, pentru că avem un scop comun şi ne dorim să devenim un sistem care se doreşte a fi de elită”, a mai spus Kovesi.

Ea a precizat că, întrucât în scurt timp îi expiră mandatul de procuror general, le transmite un mesaj colegilor săi procurori:

“Am reuşit să transformăm Ministerul Public într-o instituţie profesionistă, activă şi consecventă, dar mai ales într-o instituţie curajoasă. Am atins prin anchetele noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii. Am fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, dar soluţiile instanţelor au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Ceea ce am reuşit împreună, prin efort constant şi continuu, a fost validat şi în plan internaţional, prin aprecierile pozitive constante ale experţilor europeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor