Lansatoarele Himars furnizate de SUA sunt "complet ineficiente" din cauza sistemelor de bruiaj ale Rusiei

HIMARS lansează o rachetă în direcţia Bakhmut pe 18 mai 2023 în regiunea Doneţk, Ucraina. Fotografie în scop ilustrativ (Getty Images)
Redacţia
26.05.2024

Lansatoarele de rachete Himars furnizate Ucrainei de către SUA au devenit "complet ineficiente" din cauza sistemelor ruseşti de bruiaj electronic, potrivit The Telegraph.

Lansatoarele, care sunt capabile să trimită rachete fabricate în SUA până la 80 de kilometri spre ţinte ruseşti, se numără printre victimele unei strategii de război electronic folosite de forţele lui Vladimir Putin.

O evaluare confidenţială a armelor ucrainene, obţinută de The Washington Post, a constatat că Ucraina a fost nevoită să nu mai folosească multe dintre armele furnizate de Occident, deoarece nu mai reuşesc să atingă ţinta din cauza bruiajului rusesc.

Printre acestea se numără obuzele de artilerie Excalibur ghidate prin GPS, care nu mai sunt capabile să tragă în mod fiabil asupra ţintelor.

Sistemul de bruiaj rusesc funcţionează de la sol, proiectând un "con" de interferenţă pe cer care împiedică armele să comunice cu sateliţii pentru a le ghida spre ţinte.

Evaluarea a precizat că Ucraina a încetat să mai folosească obuzele Excalibur anul trecut, după ce arma "şi-a pierdut potenţialul", iar eficacitatea a scăzut la doar 10%.

Sistemul Himars, salutat la începutul războiului pentru capacitatea de a distruge ţinte cu o singură lovitură, a devenit acum "complet ineficient", potrivit unei surse militare ucrainene.

"Ruşii desfăşoară un război electronic intens, au dezactivat semnalele prin satelit, iar Himars a devenit complet ineficient", a declarat aceasta.

Se pare că Pentagonul şi producătorii de arme caută acum o soluţie care să permită sistemelor să evite bruiajul rusesc.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru The Washington Post: "Lucrăm îndeaproape cu Pentagonul în astfel de chestiuni. În cazul în care apar probleme tehnice, ne informăm prompt partenerii ca să luăm măsurile necesare pentru a le rezolva în timp util.

"Partenerii noştri din SUA şi din alte ţări occidentale oferă un sprijin constant pentru solicitările noastre. Primim în mod regulat recomandări pentru îmbunătăţirea echipamentelor".

Alte sisteme, inclusiv racheta Storm Shadow şi sistemul de rachete tactice ATACMS, sunt mai puţin susceptibile la bruiaj.

Această situaţie are loc după ce Rusia a reuşit să întrerupă cu succes reţeaua de sateliţi Starlink, administrată de o companie deţinută de Elon Musk, pe care trupele ucrainene se bazează pentru conectarea la internet.

Forţele ucrainene s-au confruntat cu întreruperi ale serviciilor de comunicaţii pe linia frontului în ultimele săptămâni, deoarece Moscova şi-a intensificat operaţiunile de război electronic.

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al tehnologiei digitale, a declarat într-un interviu acordat săptămâna aceasta că Starlink a fost anterior rezistent la bruiajul rusesc, dar că tehnologia ruşilor pare să fi devenit mai sofisticată.

El a afirmat că forţele lui Putin au "testat diferite mecanisme pentru a perturba calitatea conexiunilor Starlink", folosind arme electronice "puternice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor