La începutul anului şcolar părinţii cheltuie peste 500 lei pentru rechizite şcolare şi alte lucruri necesare elevilor

La mai puţin de două săptămâni până la începerea anului şcolar febra cumpărăturilor pentru rechizite şi alte lucruri necesare copiilor a început. Astfel, preţurile sunt variate, accesibile tuturor buzunarelor. Cu toate acestea cheltuielile totale făcute de părinţi pot depăşi 500 de lei, notează b365.ro.
. (Photos.com)
Ana Petrescu
29.08.2012

La mai puţin de două săptămâni până la începerea anului şcolar febra cumpărăturilor pentru rechizite şi alte lucruri necesare copiilor a început. Astfel, preţurile sunt variate, accesibile tuturor buzunarelor. Cu toate acestea cheltuielile totale făcute de părinţi pot depăşi 500 de lei, notează b365.ro.

Deşi elevii încă se bucură de jumătate de lună din vacanţa de vară, părinţii au început deja să se pregătească pentru începerea noului an şcolar de pe 10 septembrie Şi magazinele au suplimentat rechizitele, amenajând raioane speciale pentru acestea. În plus, centrele comerciale mari folosesc variate strategii de promovare a produselor şi reduceri de preţuri pentru a face oferta mai atractivă.

Cu toate că prin această strategie creşte preţul produsului, hypermarketurile utilizează modele şi colecţii de rechizite care au desene atrăgătoare sau personaje cunoscute din desene animate.

Chiar dacă preţurile sunt accesibile tuturor, cel mai costisitor an este cel al bobocilor de clasa I, deoarece părinţii trebuie să cumpere totul de la zero, precum uniforma, ghiozdanul, rechizitele, caietele, penarul, etc.

Astfel, preţul minim pentru un ghiozdan nou variază de la 10 la 150 de lei, cel din urmă fiind un model cu mâner, roţi de tip troler, imagini cu desene animate şi multiple buzunare. Preţul unui penar variază în funcţie de mărime, aspect şi dotări de la 3 la 35 de lei. Un caiet A5, de 48 de pagini, de matematică sau dictando, costă între 50 de bani şi 1.5 lei. Copiii au nevoie de cel puţin două caiete la limba română şi matematică, unul pentru activitatea în clasă şi unul pentru teme pentru acasă şi înca cel puţin cinci caiete pentru celelalte materii de studiu din ciclul primar.

Astfel, pentru 10 caiete părinţii vor plăti aproximativ 5 lei. O copertă de caiet, din plastic nu costă mai mult de 1 leu, dar pentru circa 10 caiete părinţii sunt nevoiţi să cheltuie 10 lei. Un stilou cu rezervă costă de la 7-8 lei la 35 de lei, iar un set de rezerve costă aproximativ 4 lei. Un creion mecanic are un preţ care variază în jurul sumei de 10 lei şi un set de creioane variază de la suma de 1.5 lei la 8 lei. În funcţie de calitate, un set de acuarele sau tempera au un preţ de pornire de 3 lei ajungând şi până la 35 de lei, la care se adaugă 3-5 lei pentru pensule

Pentru a economisi timp, părinţii pot opta şi pentru varianta unui ghiozdan complet echipat care are un preţ de 250 de lei.

Pentru orele de sport elevii au nevoie şi de un echipament sportiv care constă în tricou, şort, bluză, pantaloni de trening şi adidaşi. Preţurile sunt şi în acest caz variate, de la 100 lei pentru un echipament complet, până la 300 de lei pentru unul de firmă.

De regulă, costurile părinţilor sunt suplimentate cu aproximativ 100 de lei din cauza cheltuielilor pentru fondul şcolii şi al clasei, cât şi alte produse cerute de profesori în cursul anului, precum pensule, acuarelă, lipici, foarfecă, bloc de desen, numărătoare sau caiet special pentru muzică

Dacă cel mic este într-un an avansat de studiu, costurile de pe parcursul anului cresc şi ele. Astfel, un elev din ciclul gimnazial (clasele V-VIII) are nevoie şi de pixuri colorate, markere, set de geometrie, compas, rigla de calcul, calculator ştiinţific, gume, scotch, bolduri, agrafe, bloc de desen de dimensiuni mai mari (A3) şi caiete de tip studenţesc, format A4, al căror preţ este cu aproximativ 1 leu mai mare decât cel al caietelor A5. Un cost suplimentar în aduc cărţile şi manualele şcolare speciale, cerute de profesori, al căruit preţ poate varia între 10 şi 35 de lei. Pentru liceu, în clasele XI şi XII, tot părinţii sunt cei care achiziţionează manualele şcolare, acest lucru fiind o cheltuială extra, având în vedere preţul destul de mare al unui astfel de manual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor