La Chişinău a avut loc ceremonia de decorare a participanţilor la prima misiune de pacificare a militarilor moldoveni în Irak
alte articole
Vineri, la Chişinău, a avut loc ceremonia de decorare a participanţilor la prima misiune de pacificare a militarilor moldoveni în Irak. Potrivit ”Infotag", cu trimitere la serviciul de presă al Ministerului Apărării, ceremonia a fost dedicată împlinirii a 10 ani de la detaşarea primului contingent al Republicii Moldova în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a remarcat că din primul contingent au făcut parte 42 de militari - 36 de infanterişti, cinci genişti şi un ofiţer. În total, în 2003, Moldova a trimis în Irak şase misiuni, iar geniştii moldoveni au dezamorsat 400 de mii de dispozitive explozive.
Toţi participanţii la misiunea de pacificare, care a fost finanţată de SUA, au fost decoraţi şi remuneraţi. Pe parcursul a cinci ani de zile, Moldova a trimis în Irak şase contingente de militari din care au făcut parte 106 persoane, una fiind rănită. Comandantul primului contingent militar în Irak, colonelul Anatolie Nosatîi, a menţionat că participând la operaţiunile de pacificare "Moldova a demonstrat comunităţii internaţionale că armata sa este capabilă să participe în operaţiuni internaţionale, contribuind la menţinerea păcii în toată lumea".
"Noi am arborat tricolorul Republicii Moldova în Irak alături de alte 62 de drapele ale statelor membre ale colaiţiei", a comunicat el.
Ambasadorul SUA, William Moser, a mulţumit militarilor moldoveni participaţi la operaţiunea "Iraki freedom" pentru modul impecabil în care şi-au îndeplinit misiunile.
"Detaşarea personalului, pe o perioadă de peste şase ani, necesită o mobilizare extraordinară de resurse care, cred, demonstrează măreţia poporului şi a armatei ţării dumneavoastră. SUA salută angajamentul continuu al Republicii Moldova la operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii", a spus William Moser.
Decizia de participare la operaţiunea post-conflict în Irak a fost adoptată de Parlament la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova de atunci, Vladimir Voronin.
Cu toate acestea, după ce au trecut în opoziţie, comuniştii au criticat dur actuala putere, care a discutat despre posibilităţile participării militarilor moldoveni la operaţiunile post-conflict din Afganistan. Inclusiv din această cauză, chestiunea nu a fost înaintată Parlamentului spre examinare.
Recent, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a declarat la Chişinău, că "statutul de membru al UE presupune aderarea obligatorie la blocul NATO".
"Aşa s-a întâmplat întotdeauna. Pentru a adera la UE, trebuie mai întâi să intri în NATO pentru a furniza carne de tun în zonele de conflict, numărul acestora este din ce în ce mai mare. Occidentul se comportă cu lumea islamică ca şi maimuţa cu o grenadă. Iar acest lucru va avea odată efect de bumerang. Nu aş dori ca soldaţii moldoveni să fie trimişi în aceste războaie ca să revină în sicrie de zinc, aşa cum vin în Georgia din Afganistan", a spus vicepremierul Federaţiei Ruse.