La cât poate ajunge amenda pentru şoferii care nu dau prioritate pietonilor
alte articole
Şoferii care nu respectă regulile de circulaţie ar putea primi sancţiuni mult mai drastice decât în prezent, dacă vor fi aprobate noile reglementări prevăzute într-un proiect de modificare a Codului Rutier. Cei care conduc după ce au consumat băuturi alcoolice şi sunt prinşi de poliţişti, precum şi şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza legală cu peste 60 de kilometri pe oră vor avea permisele suspendate timp de 120 de zile. În afară de această măsură, ei mai sunt obligaţi să achite amenzi cuprinse între 1.575 la 7.500 de lei.
Proiectul de lege care conţine aceste modificări este supus dezbaterii publice şi va modifica şi completa Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier). Timp de zece zile, cei interesaţi îl pot citi de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi pot trimite sugestii pe adresa instituţiei.
Proiectul mai prevede ca amenzile maxime prevăzute în ordonanţă, în clasa a V-a de sancţiuni, de la 21 la 100 de puncte-amendă (1.575 - 7.500 de lei), care în prezent se aplică numai persoanelor juridice, să fie valabile şi pentru şoferii care conduc având o alcoolemie de sub 0,8 grame/ litru, nu acordă prioritate pietonilor care traversează strada sau depăşesc limita maximă de viteză pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul cu peste 60 de kilometri pe oră.
În prezent, cei care nu acordă prioritate pietonilor pe trecere primesc amenzi cuprinse între 300 şi 375 de lei şi li se suspendă permisului timp de 30 de zile. Pentru condusul sub influenţa băuturilor alcoolice se dă amendă cuprinsă între 675 si 1.500 de lei şi se suspendă permisul pentru 90 de zile, la fel şi pentru depăşirea limitei maxime de viteză cu peste 50 de kilometri pe oră.
În proiect sunt prevăzute noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce - pe o perioadă de 120 de zile, când fapta şoferului a fost urmărită ca infracţiune, dar s-a dispus aplicarea unei sancţiuni administrative, şi de 180 de zile, în cazul unui accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli de circulaţie care se sancţiona prin suspendarea dreptului de a conduce şi în cazul în care fapta nu e urmărită ca infracţiune.
Şoferii care nu achită amenda în termen de 90 de zile vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii. Ei nu vor putea scăpa de plată nici dacă fac o contestaţie în instanţă. Plângerea la instanţă suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.
Măsura a fost luată pentru că mai mult de jumătate din şoferii sancţionaţi nu îşi plătesc amenzile şi doar 2% le contestă în instanţă.
Ce se întâmplă cu maşinile înmatriculate în străinătate
Şoferii care conduc maşini înmatriculate în alte state şi au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, pentru mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state, se consideră că au încălcat legea.
Cei care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în altă ţară vor avea obligaţia să prezinte poliţiştilor care îi opresc la control un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizată în limba română a acestuia.
Cei care nu vor respecta noile reglementări vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 450 şi 600 de lei, dacă şoferul nu are asupra sa documentul doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul şi traducerea, şi respectiv între 675 şi 1.500 de lei, pentru cei care circulă cu un vehicul înmatriculat în alt stat mai mult de 30 de zile.