Ce modificări ale Codului Rutier intră în vigoare din 2013

Obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi necesitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri sunt principalele modificări ale Codului Rutier care vor intra în vigoare de la începutul anului 2013.
Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
29.12.2012

Obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi necesitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri sunt principalele modificări ale Codului Rutier care vor intra în vigoare de la începutul anului 2013, relatează Realitatea TV.

Conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere. Până în prezent, hotărârea judecătorească era definitivă şi irevocabilă.

“Modificările aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curţii Constituţionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileşte că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie (în domeniul rutier) este definitivă şi irevocabilă. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale şi prin modificările adoptate în acest sens de Guvern, se dă dreptul conducătorilor auto să conteste hotărârea judecătorească prin care se soluţionează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Noile prevederi ale Codului Rutier menţionează că, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În plus, va fi inclusă în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) "nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor".

Prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.

De pe 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere categoria AM, care poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul va fi valabil 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor