La Cahul, s-a desfăşurat Forumul Regional "Tinerii şi participarea publică"
alte articole
Tineri din regiunea de sud a ţării au participat astăzi la Forumul Regional "Tinerii şi participarea publică".
Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului constă în informarea tinerilor privind politicile de tineret, precum şi conştientizarea de către aceştia a importanţei implicării lor în diferite sfere ale activităţii social-politice.
Ion Donea, şeful Direcţiei programe pentru tineret de la Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat pentru moldpres că forumul îşi propune impulsionarea implicării tinerilor în sfera activităţii publice la nivel local. "Sperăm ca, în urma acestui forum, pe lângă faptul că tinerii vor cunoaşte forme noi de participare, vor afla şi cum pot să influenţeze anumite decizii publice", a adăugat acesta.
De asemenea, Ion Donea a mai spus că tinerii din Republica Moldova sunt activi, dar, ca întotdeauna, există loc de mai bine, mai ales în unele regiuni ale ţării, unde acest segment social nu este suficient de implicat în viaţa publică. Reprezentantul ministerului de resort consideră că acest fenomen negativ poate fi pus pe seama insuficienţei de informaţii la care au acces tinerii. Cu toate acestea, şeful direcţiei de la minister consideră că politicile elaborate şi implementate de instituţia pe care o reprezintă, dar şi de către autorităţile locale, sunt în stare să amplifice gradul de participare a tinerilor în societate.
"Faptul că oraşul Cahul a fost desemnat drept Capitala tineretului 2012 este o dovadă că tinerii din oraş, dar şi din localităţile adiacente, sunt destul de activi şi, ceea ce e foarte important, sunt ei înşişi generatori de activităţi de tineret", a conchis funcţionarul.
Vera Ţurcanu-Spatari, ex-preşedinte al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova şi consultant în politici de tineret, consideră că, atunci când vorbim despre participarea publică a tinerilor, trebuie să ne referim la un set de instrumente legale, cum ar fi Carta Europeană a Tinerilor, care vizează participarea tinerilor la nivel local şi regional, sau Legea privind voluntariatul şi mecanismul care a fost implementat recent în acest sens, dar şi Legea Tineretului şi Strategia naţională 2009-2013.
"Ne bucură faptul că tinerii vin din mai multe localităţi ale regiunii sudice a ţării. Aceştia fac parte din consilii locale şi asociaţii obşteşti, ceea ce reprezintă deja câteva modalităţi nonformale de participare a tinerilor la viaţa comunitară sau regională", a menţionat Vera Ţurcanu-Spatari.
Aceasta a mai adăugat că implicarea tinerilor este foarte importantă nu doar sub aspectul organizării unor acţiuni concrete, ci şi sub cel al influenţării procesului de luare a deciziilor, de adoptare a documentelor care îi vizează pe aceştia.
Irina Luca, elevă a Colegiului Industrial-Pedagogic din Cahul şi consilier al Fondului pentru Tineri din oraş, este convinsă că un tânăr activ se caracterizează în primul rând prin responsabilitate, curaj şi iniţiativă. Tânăra consideră că foarte mulţi tineri pierd timp preţios navigând foarte mult pe internet, vizitând diferite site-uri, şi nu conştientizează că lumea reală are mai mare nevoie de ei decât cea virtuală.
Evenimentul este organizat de asociaţia obştească "Perspectiva" în cadrul proiectului "Informare civică pentru tineri", cu suportul financiar al The Balkan Trust for Democracy.