La Bazarul de Crăciun, 37 de misiuni diplomatice şi-au făcut cunoscute tradiţiile. La ce vor fi folosite fondurile strânse

Cristina Boiangiu
18.12.2012

Reprezentanţi de la 37 de misiuni diplomatice din România au prezentat la Romexpo, la Bazarul de Crăciun organizat de Asociaţia Internaţională a Femeilor din România (IWA), tradiţiile şi obiceiurile din ţările natale, spre deliciul celor peste 5.000 de vizitatori.

Evenimentul a avut un scop caritabil şi este organizat în fiecare an de IWA, organizaţie formată din membre ale Corpului Diplomatic acreditat în România şi din comunitatea civilă - culturală sau de afaceri.

„Suma strânsă în ziua bazarului este de 162.000 lei, însă numărătoarea continuă în baza contractelor de sponsorizare. Este o sumă importantă pentru IWA în aceste timpuri marcate de criza economică şi apreciem foarte mult efortul depus de fiecare în parte”, a declarat, pentru Epoch Times, Ilinca Ştefănescu-Neagu, trezorier la IWA.

Fondurile strânse vor fi folosite la mai multe proiecte de caritate desfăşurate de câteva organizaţii cu activitate în domeniu.

„Destinaţia fondurilor strânse în cadrul evenimentului Bazarul de Crăciun şi nu numai va fi hotărâtă de către Comitetul de Caritate care îşi va continua misiunea de a sprijini proiecte caritabile în funcţie de domeniile stabilite de către IWA ca fiind prioritare: protecţia copilului, educaţie, sănătate, femei, persoane în vârstă. Cererile din partea organizaţiilor de caritate şi a asociaţiilor situate în Bucureşti şi pe o distanţă radială de 100 km. de Bucureşti sunt bine venite”, a precizat, pentru Epoch Times, Camelia Platt, coordonator de proiecte caritabile la IWA.

Beneficiarii fondurilor

La ediţia din 2012, la fel ca la cele 21 din anii anteriori, comunitatea internaţională din România a răspuns invitaţiei de a participa la Bazarul de Crăciun şi de a sprijini astfel proiectele locale de caritate. Fondurile strânse din vânzarea diferitelor exponate la standurile naţionale ale ţărilor participante, precum şi din sponsorizările directe, au ajutat şi alte instituţii şi organizaţii de caritate, cum ar fi Fundaţia FARA România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor, Fundaţia "Iubeşte-mă aşa cum sunt“, Crucea Alb-Galbenă, Light into Europe Charity şi Institutul Clinic Fundeni.

Reprezentanţii Corpului Diplomatic au folosit evenimentul caritabil pentru a-şi face cunoscute tradiţiile culturale, de la muzică şi dans, la meşteşuguri şi obiceiuri culinare. Pentru vizitatori, a fost o ocazie de a face o călătorie inedită în jurul lumii şi au putut dărui celor nevoiaşi o şansă la un trai decent.

Programul de divertisment, prezentat de Gianina Corondan, a inclus momente artistice susţinute de Centrele Culturale ale misiunilor diplomatice din România, de Alexandra Ungureanu, ritmuri africane armonizate de Ikhaya drumming, un demo de tango argentinian susţinut de Şcolile Tango Tangent şi Tango Tandem, precum şi prezentări de modă Max Mara şi Adina Buzatu.

Un vizitator a câştigat la tombolă un zbor cu avionul, prin Ambasada Austriei, graţie soţiei ambasadorului Austriei la Bucureşti, Rosemary Schwarzinger – preşedinte onorific al bazarului.

“Ediţia de anul acesta a Bazarului de Crăciun, cel mai important eveniment anual organizat de IWA, a fost o ediţie specială, o ediţie dedicată exclusiv Misiunilor Diplomatice şi sponsorilor acestora, o ediţie care prin promovarea diversităţii culturale şi-a propus să aducă o contribuţie importantă fondului destinat organizaţiilor şi instituţiilor care sprijină persoanele dezavantajate”, a precizat Felicia Lazăr, coordonator de PR la Bazarul de Crăciun.

La programul artistic au participat peste 300 de persoane şi au ajutat la organizarea evenimentului peste 400 de voluntari, care sunt prieteni şi membri ai familiilor doamnelor din IWA, la care s-au adăugat elevi ai şcolilor internaţionale din Bucureşti.

„Bazarul de Crăciun a oferit vizitatorilor ocazia de a călători în jurul lumii într-o singură zi, cei prezenţi delectându-se nu doar cu delicatese gastronomice, decoraţiuni şi cadouri de Crăciun, dar şi cu un minunat program de muzică, dans şi prezentare de costume tradiţionale, toate în spiritul generozităţii”, a precizat Marina Coandă Bundac, coordonator al Bazarului de Crăciun.

Printre membrii cei mai activi care s-au implicat în organizarea evenimentului caritabil a fost preşedintele de onoare al Bazarului, Rosemarie Schwarzinger, soţia ambasadorului Austriei la Bucureşti, care s-a ocupat de atragerea a peste 30 de sponsori la standul Austriei.

Planuri de viitor

Din 2013, suma maximă acordată fiecărui proiect de caritate va fi de 20.000 de lei, în urma unui proces de selecţie, prin intermediul altor organizaţii, în încercarea de a ajuta un număr mai mare de persoane cu nevoi.

„Programul IWA de strângere de fonduri se derulează şi în afara Bazarului de Crăciun, fiind deschis tuturor companiilor care, de-a lungul anului, prin donaţii în bani sau produse doresc să aducă zâmbete pe chipurile celor nevoiaşi”, a afirmat Yasemin Khalil, coordonator la strângere de fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor