Kumquat, un fruct necunoscut cu beneficii uimitoare [video]
Kumquat sau cumquat (Citrus japonica tobbese Thumbese Thumb, 1784), denumit în mod obişnuit şi mandarin chinezesc sau kingen, este un pom fructifer mic care aparţine familiei Rutaceae. Fructele sale, mici şi aparţinând familiei citricelor, nu sunt consumate frecvent de către populaţia occidentală. Aceasta este o mare greşeală, deoarece, aşa cum vom afla în acest articol, ele sunt deosebit de bogate în compuşi benefici pentru sănătatea umană, şi în ţările asiatice sunt adesea folosite ca medicament popular.
La prima vedere par a fi ouă de bibilică, în formă de pară, cu pielea groasă şi portocalie şi un parfum foarte plăcut. Gustul este, la rândul său, penetrant, între acid şi dulce. Dar dacă, din neştiinţă, consumi un fruct încă necopt (experienţă personală!) atunci lămâia ţi se pare dulce în comparaţie cu acesta.
Kumquat: calorii şi proprietăţi nutriţionale
După cum anticipam, consumul acestui fruct nu este foarte răspândit în ţara noastră şi este dificil să găsim informaţii nutriţionale despre kumquat în bazele de date româneşti (cel puţin deocamdată). Prin urmare, vom descrie acest fruct folosind date din surse străine actualizate până în 2020. La fel ca majoritatea fructelor, mandarinele chinezeşti sunt foarte bogate în apă, care reprezintă aproximativ 80% din macronutrienţii fructului. Al doilea cel mai abundent macronutrient este reprezentat de carbohidraţi (15,9 g la 100 g de fructe crude, din care aproximativ 9,36 g de zahăr), în timp ce proteinele şi grăsimile sunt puţine. Acesta este motivul pentru care kumquat este un fruct cu puţine calorii. De fapt, caloriile mandarinelor chinezeşti sunt de doar 71 Kcal/100 g, ceea ce le face să fie un fruct care poate fi folosit şi de cei care urmează o dietă hipocalorică.
Conţinutul total de fibre este apreciabil, având în vedere şi faptul că, aşa cum vom vedea mai târziu, acest fruct se consumă cu coajă: găsim 6,5 g de fibre în 100 g de mandarine chinezeşti. Din punct de vedere al micronutrienţilor şi al vitaminelor, Kumquat este bogat în vitamina C (un semn distinctiv al familiei de citrice din care face parte): 100 g de mandarine chinezeşti furnizează aproximativ 44 mg de vitamina C. Dacă ne gândim că necesarul zilnic al unui bărbat adult este de 105 mg şi al unei femei adulte de 85 mg, putem înţelege bine ce ajutor ne poate oferi acest mic fruct! De asemenea, conţine cantităţi apreciabile de calciu, magneziu, fier şi cupru (6%, 8,3%, 8,5% şi, respectiv, 10% din necesarul zilnic).
Pe de altă parte, are un conţinut foarte scăzut de sodiu şi, prin urmare, este potrivit pentru dietele de hipertensiune şi pentru femeile însărcinate cu risc de gestoză, conform celor relatate de către Stefania Cocolo, biolog nutriţionist cu o diplomă în biotehnologie moleculară şi bioinformatică de la Universitatea din Milano.
Kumquat: beneficiile pentru sănătate
Într-o recenzie din 2017 (Phenolic compounds and biological activities of small-size citrus: Kumquat and calamondin), au fost studiate în profunzime proprietăţile mandarinului chinezesc şi conţinutul de molecule antioxidante din acest fruct mic. Acest articol a evidenţiat prezenţa în acest fruct a C-glicozidului, care nu este la fel de abundentă în alte citrice cunoscute.
Acest flavonoid prezintă multiple activităţi benefice, cum ar fi cele antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene (Effect of kumquat , Fortunella crassifolia, pericarp on natural killer cell activity in vitro and in vivo).
A fost studiat, de asemenea, şi efectul bactericid al acestui fruct preţios, cu rezultate surprinzătoare. Extractul de kumquat în apă caldă a arătat un efect inhibitor în special împotriva creşterii bacteriilor Gram-negative, inclusiv Bacillus cereus, unul dintre microorganismele responsabile de multe intoxicaţii alimentare. Alte bacterii a căror creştere a fost inhibată de utilizarea extractului de kumquat sunt Listeria monocytogenes şi Staphylococcus aureus. S-a demonstrat că unii dintre compuşii conţinuţi în kumquat, în special DGPP (un flavonoid conţinut în kumquat), au o activitate de inhibare a tirozinazei, relatează biologul Stefania Cocolo.
Utilizarea extractului de mandarine chinezeşti a demonstrat, de asemenea, beneficii în cazurile de obezitate. În special, s-a demonstrat că îmbunătăţeşte hiperglicemia, hiperlipidemia şi steatoza hepatică într-un studiu efectuat pe şoareci hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi.
Deşi nu a fost încă raportat în studii ştiinţifice, în medicina tradiţională chineză, Kumquat este folosit pentru afecţiuni respiratorii (tuse şi răceală): efectul este probabil legat atât de conţinutul de vitamina C, cât şi de efectul antimicrobian demonstrat de acest fruct.
Kumquat: caracteristici şi producţie
Kumquat este un arbust veşnic verde care poate creşte până la 4 m înălţime. Ramurile sale poartă uneori spini mici şi, spre deosebire de alte citrice, poate rezista la temperaturi de până la -10°C. Frunzele sale sunt de culoare verde închis iar florile sunt de un alb imaculat.
Kumquat are un fruct mic, rotund sau oval, cu o lungime de 2-5 cm. Poate fi consumat cu coaja sa galben-portocalie, care este fragedă şi are un gust uşor amar. Pulpa este acidă.
Kumquat se hibridizează uşor cu alte specii din genurile Citrus şi Poncirus. Aceste soiuri sunt grupate într-un gen hibrid numit Citrofortunella, care include, printre altele, Calamondin, care este o încrucişare între kumquat şi mandarine, Limequat, care provine din kumquat şi lămâi, şi Orangequat, care provine din kumquat şi portocal. Cei mai răspândiţi kumquat sunt Fortunella Margarita, care produce fructe ovale de culoare galben-portocalie cu pulpă acidă, şi Fortunella Japonica, care produce fructe rotunde cu pulpă zaharată.
Produşi în principal în China şi Filipine, fructele acestor mici arbori sunt consumate proaspete şi întregi, cu coaja lor, sau transformate în fructe confiate şi marmelată. Kumquat este cultivat şi în Africa, America de Nord, în insula grecească Corfu şi în sudul Franţei, în special în regiunea Toulon. De asemenea, ocupă un loc important pe tarabele din insula La Reunion. În acest videoclip publicat pe Gan Jing World puteţi afla mai multe informaţii referitoare la cultivarea acestui fruct necunoscut nouă românilor.