Kremlinul susţine că nu a semnat niciun acord cu Coreea de Nord în timpul summitului Putin-Kim

Vladimir Putin şi Kim Jong-un la Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, 13 septembrie 2023
Vladimir Putin şi Kim Jong-un la Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur, Rusia, 13 septembrie 2023 (Captură video)

Kremlinul a declarat vineri că nu a fost semnat niciun acord în timpul vizitei dictatorului nord-coreean Kim Jong-un în Rusia, în contextul în care Occidentul se teme că cele două ţări izolate ar putea pregăti o tranzacţie de armament.

Kim se afla într-o călătorie rară în afara ţării sale, în Orientul Îndepărtat rusesc, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni, relatează Yahoo News.

Putin l-a întâmpinat miercuri pe Kim la Cosmodromul Vostocini, din regiunea Amur.

Se crede că Moscova ar fi interesată să cumpere muniţie nord-coreeană pentru a continua lupta în Ucraina, în timp ce Phenianul doreşte ajutorul Rusiei pentru a-şi dezvolta programul de rachete.

Ţările occidentale au avertizat Rusia şi Coreea de Nord împotriva încheierii unui acord de armament, care ar sfida sancţiunile impuse Phenianului.

"Nu a fost semnat niciun acord şi nu a existat niciun plan de a semna vreunul", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După ce s-a întâlnit miercuri cu omologul său nord-coreean, Putin a declarat că a văzut "posibilităţi" de cooperare militară.

În cadrul turneului său extins în Orientul Îndepărtat al Rusiei, Kim a vizitat vineri o fabrică de aviaţie militară din Komsomolsk-on-Amur, un centru cheie al ingineriei ruse, a declarat Moscova.

Dictatorul nord-coreean a văzut producţia de avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-35 şi Su-57 şi a asistat la un zbor demonstrativ al unui Su-35.

"Vedem potenţialul de cooperare atât în domeniul producţiei de aeronave, cât şi în alte industrii", a declarat vicepremierul rus Denis Manturov, după ce l-a însoţit pe Kim în vizita sa la acea fabrică.

"Acest lucru este deosebit de important pentru îndeplinirea sarcinilor cu care se confruntă ţările noastre în vederea obţinerii suveranităţii tehnologice", a mai spus Manturov, care este şi ministrul Comerţului şi Industriei.

Rusia a declarat că dictatorul nord-coreean îşi va continua vizita încă câteva zile, fără a oferi un termen specific.

Kim vizitează Rusia cu trenul său blindat, în prima sa călătorie oficială în străinătate de la izbucnirea pandemiei Covid-19.

El a plecat duminică din Phenian şi a trecut marţi graniţa comună ruso-nord-coreeană.

De asemenea, Putin a declarat miercuri că omologul său din Phenian va vizita portul Vladivostok pentru a vedea capacităţile Flotei ruseşti din Pacific.

Kim este însoţit de un anturaj ce include un număr mare de militari, în timp ce oficiali militari ruşi de rang înalt au fost, de asemenea, implicaţi în discuţiile cu Putin.

Legăturile dintre Moscova şi Phenian sunt înrădăcinate în rolul Uniunii Sovietice în fondarea Coreei de Nord.

În timpul vizitei lui Kim, Putin şi oficialii ruşi s-au referit intens la secolul XX pentru a face apel la o relaţie mai puternică astăzi, când Moscova se confruntă cu o izolare fără precedent din cauza ofensivei sale din Ucraina.

Guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtiarev, care l-a însoţit pe Kim în vizita la fabrica de avioane, a declarat ulterior pe Telegram: "Astăzi suntem împreună împotriva presiunii colective a Occidentului."

"Prin eforturi comune, ambele state vor continua să apere idealurile de libertate şi o lume multipolară.", a adăugat acesta.

Joi, Kremlinul a confirmat că Putin a acceptat invitaţia lui Kim de a vizita Coreea de Nord.

Aceasta ar fi a doua călătorie a lui Putin în statul comunist izolat. Mai exact, liderul rus s-a întâlnit cu Kim Jong-il la Phenian în iulie 2000, la scurt timp după ce a devenit preşedinte al Rusiei.

Casa Albă a declarat, joi, că Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate naţională, a discutat cu omologii săi japonez şi sud-coreean despre întâlnirea Putin-Kim.

Aceştia au precizat că orice export de arme din Coreea de Nord către Rusia "ar încălca în mod direct mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv rezoluţii pe care şi Rusia a votat că le adoptă", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Un înalt oficial guvernamental japonez a declarat vineri că premierul Fumio Kishida este dispus să se întâlnească cu Kim "fără condiţii prealabile".

"Am dori să purtăm discuţii la nivel înalt, sub controlul direct al premierului, pentru a realiza o reuniune la nivel înalt cât mai curând posibil", a declarat reporterilor secretarul şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

Kishida "şi-a exprimat determinarea de a se confrunta direct" cu Kim "în orice moment şi fără condiţii prealabile", a declarat Matsuno.

Ministrul sud-coreean de Externe, Park Jin, a afirmat vineri că Seul ia în considerare sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei şi a Phenianului în cazul în care vor încheia un acord de armament.

"În cazul în care Coreea de Nord ajunge la un acord privind comerţul cu arme în cadrul unui summit cu Rusia, ar fi un act care ameninţă grav pacea şi securitatea în peninsula coreeană", a declarat acesta, citat de agenţia de presă Yonhap.

Întrebat despre potenţiale sancţiuni suplimentare, el a adăugat: "Luăm în considerare toate opţiunile posibile".