Kremlinul intră în panică - preţul ţiţeiului rusesc Urali se apropie de pragul crucial de 50 USD

Dmitri Peskov (Captură YouTube)
Redacţia
07.04.2025

La 7 aprilie, Kremlinul a anunţat că „monitorizează îndeaproape” pieţele petroliere, după ce preţul principalului său produs de export, ţiţeiul Urali, s-a prăbuşit spre pragul de 50 de dolari.

„Monitorizăm foarte îndeaproape situaţia, care este caracterizată în prezent ca fiind extrem de turbulentă, tensionată şi supraîncărcată emoţional”, a declarat pentru Interfax purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a atribuit scăderea preţurilor „deciziei SUA de a introduce tarife pentru majoritatea ţărilor din lume”.

Vineri, ţiţeiul Urals a scăzut la 52,76 USD pe baril în portul baltic Primorsk, potrivit datelor Argus Media citate de Bloomberg

Aceasta este cu mult sub nivelul de referinţă de 70 USD pe baril utilizat pentru planificarea bugetului Rusiei pentru 2025.

Având în vedere că veniturile din petrol şi gaze au reprezentat aproape 30 % din veniturile bugetare în perioada ianuarie-februarie, conform datelor guvernamentale citate de Bloomberg, scăderea preţului ridică probleme fiscale semnificative.

O prăbuşire a preţurilor ar putea destabiliza bugetul federal al Rusiei, deoarece cheltuielile militare pentru conflictul din Ucraina au determinat o creştere puternică a cheltuielilor guvernamentale la începutul anului 2025.

Dacă preţurile scad sub pragul de 50 USD, exportul de petrol cheie al Rusiei ar ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani.

Încă de la sfârşitul lunii martie, preţurile petrolului la nivel mondial erau în creştere, ca urmare a sancţiunilor SUA împotriva Iranului şi a discuţiilor în curs privind o posibilă încetare a focului în războiul Rusiei din Ucraina, ţiţeiul Brent ajungând la 72,52 USD pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate a crescut la 68,68 USD.

În ciuda acestui fapt, veniturile ruseşti din petrol şi gaze au scăzut cu 17% faţă de anul precedent în martie, la 1,08 trilioane de ruble (12,8 miliarde USD), deoarece reducerile forţate la ţiţei şi o rublă mai puternică au afectat intrările la buget, a raportat Moscow Times la 3 aprilie, citând datele Ministerului rus de Finanţe.

Ministerul a declarat că guvernul a pierdut aproximativ 230 de miliarde de ruble (2,7 miliarde USD) în venituri fiscale faţă de martie 2024, veniturile din petrol şi gaze reprezentând o treime din veniturile totale ale statului.

Veniturile din energie rămân o sursă-cheie de finanţare pentru războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, în ciuda sancţiunilor occidentale şi a plafonării preţurilor menite să limiteze veniturile Moscovei din exporturile de petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor