Susţinători ai lui Navalnîi aruncaţi în închisoare după acţiunea de boicotare a alegerilor

Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Membri ai personalului şi susţinători ai liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi au fost arestaţi şi amendaţi în mai multe oraşe din Rusia pentru că au organizat duminică demonstraţii neautorizate cu scopul de a cere o “grevă a votanţilor” la alegerile prezidenţiale din martie 2018, care se estimează că vor fi câştigate de preşedintele Vladimir Putin fără drept de apel, în special după ce Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse i-a interzis lui Alexei Navalnîi să candideze.

Kira Yarmish, secretar de presă al Fondului Anticorupţie al lui Navalnîi, a fost închisă miercuri pentru 5 zile, fiind acuzată de organizarea unui eveniment public fără aprobare. Ruslan Şaveddinov, purtător de cuvânt al campanei electorale a lui Navalnîi, a fost închis pentru 8 zile, a precizat site-ul de ştiri Meduza. Cei doi au fost arestaţi marţi la sosirea pe aeroportul din Moscova.

În 28 ianuarie, membri ai echipei electorale a lui Navalnîi au transmis în direct, pe canalul de youtube al acestuia, demonstraţiile pentru boicotarea alegerilor prezidenţiale.

Aproximativ 371 de manifestanţi în zeci de oraşe au fost arestaţi şi, în final, 120 dintre ei au primit sentinţe mici cu închisoare sau amenzi, potrivit grupului de monitorizare a poliţiei OVD-info.

Yarmish a primit 5 zile de închisoare pentru publicarea pe Twitter a unui material video care “a format o părere negativă asupra unui alt candidat” înscris în alegeri, a scris Navalnîi miercuri într-un tweet.