Kremlinul ar putea efectua un nou test al rachetei Satan-2 în acest an. “Bestia” ar avea dimensiunea unui bloc de 14 etaje

Rs-28 Sarmat (Inverse.com)
Andrei Popescu
10.11.2022

Rusia a avertizat că un al doilea test cu noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Satan-2 ar putea avea loc înainte de sfârşitul lunii decembrie.

Anunţul vine în urma unor aparente întârzieri în ceea ce priveşte "bestia" hipersonică "de neoprit" a preşedintelui rus Vladimir Putin, cu o viteză de 15.880 km/h, cunoscută la Moscova sub numele de Sarmat.

"Testele de proiectare a zborului rachetei balistice intercontinentale Sarmat ar putea continua înainte de sfârşitul acestui an, cu o a doua lansare de testare care ar putea fi efectuată", a declarat un oficial al Ministerului Apărării pentru agenţia de ştiri de stat TASS.

Dezvăluirea că Rusia "ar putea" efectua un al doilea test urmează laudelor anterioare potrivit cărora Satan-2 - aşa cum îl numeşte Occidentul, care are dimensiunea unui bloc de 14 etaje - va fi complet desfăşurat până la sfârşitul anului.

Noua declaraţie mai puţin definitivă se va adăuga la suspiciunile că racheta hipersonică "Armageddon" se confruntă cu întârzieri jenante, relatează Mirror.

Primul său test a fost anunţat cu mare vâlvă imediat ce a avut loc la 20 aprilie, Putin fiind în contact prin legătură video.

Lansarea rachetei Satan-2 a avut loc de pe cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei.

În luna mai, fostul şef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, considerat un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că aproape 50 de rachete Satan-2, care se aflau în "producţie de masă", vor fi în curând în misiune de luptă.

La începutul lunii iunie, a fost programat un test major, iar localnicii din apropierea poligonului de testare Kura au fost avertizaţi să nu se apropie de locul unde se află ţinta, în Kamceatka.

Dar acest test nu a avut loc niciodată.

Analişti din domeniul apărării au afirmat că o altă rachetă rusească – R-36M2 Voevoda – a fost testată nu mai puţin de 17 ori înainte de a fi pusă în serviciul de luptă.

O altă rachetă - RT-2PM Topol - a fost testată de cel puţin 12 ori înainte de a fi desfăşurată.

"În acest context, veridicitatea termenilor vehiculaţi de Rogozin - că Sarmat este în producţie [în serie] şi că va fi pusă în curând în ‘serviciu de luptă’ - par dubioase", a declarat expertul în apărare Leonid Nersisian.

"Este mult mai probabil ca Sarmat să fie supus aceluiaşi program de testare, prototipare şi experimentare ca şi predecesoarele sale", a scris el în Shephard Media.

"Acceptarea efectivă a ICBM-ului în serviciul Forţelor de rachete strategice pare imposibilă înainte de sfârşitul anului 2022 şi este greu de realizat până în 2024", a adăugat Nersisian.

La începutul lunii iulie, Rogozin a vizitat fabrica de apărare Krasmaş din Krasnoiarsk, în estul Siberiei, pe care a etichetat-o drept "Uzina Judecăţii de Apoi", pentru a inspecta procesul testelor de zbor pentru Satan-2.

Racheta a fost lansată într-o pădure pentru camerele de luat vederi, iar Rogozin a spus: "Cea mai puternică rachetă cu rază de acţiune nucleară din lume este pregătită pentru noi teste".

În aprilie, după prima lansare, Rogozin a promis că vor mai avea loc "câteva teste pentru a dovedi conformitatea sistemului cu parametrii tehnici stabiliţi de clientul principal - Ministerul Apărării".

Ulterior, el a evidenţiat un crater adânc de 6 metri, făcut la locul de testare Kura de racheta fără focos nuclear.

"Cu o încărcătură nucleară, un astfel de crater la un sit inamic va fi... ei bine, foarte mare şi foarte adânc - şi radioactiv. Şi nu doar unul. Şi vom avea în curând aproape 50 de astfel de rachete Sarmat în misiune de luptă”, a mai susţinut Rogozin la acea vreme.

Cu toate acestea, lăudăroşenia oficială cu privire la Sarmat a încetat în mod vizibil, cu excepţia emisiunilor propagandistice ale televiziunii de stat, unde se fac în mod regulat ameninţări că aceasta va viza Occidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor