Kosovo spune că este aproape de un acord cu Serbia pentru îmbunătăţirea relaţiilor

Kosovo a declarat joi că este aproape să atingă un acord cu Serbia pentru a îmbunătăţi relaţiile. În acelaşi timp, şefa politicii externe din cadrul UE vizitează ambele capitale pentru a le presa în vederea acelui acord care va deschide uşa discuţiilor de aderare a Şerbiei la Uniune.
Premierul kosovar Hashim Thaci, septembrie 2012 (Jure Makovec / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.03.2013

Kosovo a declarat joi că este aproape să atingă un acord cu Serbia pentru a îmbunătăţi relaţiile. În acelaşi timp, şefa politicii externe din cadrul UE vizitează ambele capitale pentru a le presa în vederea acelui acord care va deschide uşa discuţiilor de aderare a Şerbiei la Uniune.

Serbia nu recunoaşte separarea regiunii Kosovo din 2008 dar se află sub presiune din partea Uniunii Europene pentru a îmbunătăţi legăturile şi a ajuta la depăşirea unei separări etnice de facto între majoritatea albaneză a Kosovo şi o mică enclavă sârbă din nord.

“Chiar acum ne aflăm la începutul finalizării unui acord pentru a normaliza relaţiile dintre statul Kosovo şi Serbia”, a spus premierul kosovar Hashim Thaci reporterilor după întâlnirea cu şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, în Priştina.

Ashton a plecat spre Belgrad pentru a-i întâlni pe preşedintele sârb Tomislav Nikolic şi premierul Ivica Dacic şi nu a discutat cu presa.

Ea a mediat discuţiile dintre Dacic şi Thaci de la sfârşitul anului 2012. Uniunea Europeană face presiuni pentru crearea unor relaţii funcţionale şi prietenoase între Serbia şi Kosovo la cinci ani după ce fosta provincie şi-a declarat independentă cu susţinerea Vestului.

Diplomaţia oscilantă simte presiunea datei de 16 aprilie când se va întocmi un raport de progres asupra negocierilor.

Acel raport va decide dacă în luna iunie blocul european va lansa discuţii cu Serbia privind intrarea ei în Uniune, un proces care va propulsa reforma şi va trimite un mesaj de stabilitate pentru investitorii interesaţi de cea mai mare economie din fosta Iugoslavie.

Discuţiile cu Kosovo depind de modul de abordare a unei mici regiuni din nord unde sârbii resping statalitatea kosovară. Serbia a păstrat controlul de facto asupra enclavei sârbe nordice când NATO a smuls Kosovo din mâinile fostului lider sârb Slobodan Milosevic în 1999 pentru a opri un război contra-insurecţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor