Kodak la un pas de faliment

Kodak este în pragul falimentului după ce a înregistrat pierderi anuale mari încă din 2007.
Un logo de la sediul central al Eastman Kodak Co, 3 noiembrie 2011, în Rochester, New York (Guy Solimano / Getty Images)
Franklin Yu
09.01.2012

Eastman Kodak Co, compania bine-cunoscută din punctul de vedere al imagisticii de 131 de ani, este în pragul falimentului după ce a înregistrat pierderi anuale mari încă din 2007.

Compania cu sediul în Rochester, New York, se pregăteşte să depună Capitolul 11 pentru faliment în următoarele săptămâni, potrivit unui raport al Wall Street Journal, care a citat persoane care deţin informaţii.

Dacă este adevărat, căderea Kodak ar fi o schimbare uimitoare a destinului companiei, care la un moment a controlat peste 90 la sută din piaţa fotografiilor şi a fost salutată ca un centru puternic de cercetare şi dezvoltare. Ea a fost o componentă a indicelui Dow Jones Industrial Average, care identifică societăţile principale din anumite industrii din America, timp de zeci de ani, până în 2004.

Astăzi, preţul acţiunilor sale fluctuează în jurul a 40 de cenţi pe acţiune şi a primit recent o notificare de radiere de la Bursa de Valori din New York din cauza numărului zilelor în care preţul acţiunilor a fost sub 1 dolar.

Joia trecută, Moody's Investors Service a declasat toate formele de datorii ale Kodak, invocând "probabilitatea sporită ca această companie să înregistreze falimentul".

Analiştii de fotografie digitală susţin că un motiv major pentru căderea Kodak este fotografia digitală, care, în mod ironic, a fost inventată de Kodak în 1975.

Ca inovator al fotografiei digitale, primele fotografii digitale au fost înregistrate pe bandă, Kodak nereuşind să valorifice pe deplin tehnologia şi rămânând în urma concurenţilor săi, care au folosit tehnologia decenii mai târziu.

Dar fără film şi fără imprimare, fotografia digitală ar fi determinat ca afacerile existente la acel moment ale Kodak să fie considerate învechite, iar o companie care înregistra mari profituri de pe urma fotografiilor pe bază de film nu avea motivaţia necesară pentru a scoate pe piaţă o astfel de tehnologie.

Pe măsură ce compania se apropie de faliment, un raport al MarketWatch de săptămâna trecută a relatat că plănuieşte să strângă fonduri prin vânzarea a circa 1.000 de brevete.

Kodak, în calitate de proprietar al unor astfel de brevete, a reuşit să genereze plăţi de redevenţe de la producătorii de aparate de fotografiat şi de smartphone-uri.

Lecţii învăţate

Eşecul Kodak este departe de a fi ceva rar întâlnit în lumea afacerilor.

De fapt, vecinul său din Rochester, Xerox Corp.,a deţinut odată un monopol virtual în domeniul copierii, imagisticii şi calculului. Palo Alto Research Center (PARC) al Xerox a fost cunoscut pentru inventarea tehnologiei în ceea ce priveşte unele dintre produsele IT cele mai utilizate astăzi. În timp ce Xerox încă mai este un jucător important pe piaţă, el nu mai este forţa dominantă de altădată.

O poveste similară are loc în Waterloo, Canada, unde Research In Motion Ltd. (RIM) încearcă să-şi recupereze cota de piaţă pe care a pierdut-o de-a lungul anilor în faţa iPhone-urilor Apple Inc şi smartphone-urilor care rulează cu sistemele de operare Google Android. Smartphone-urile BlackBerry ale RIM au fost lideri de piaţă în comunicarea e-mail prin mobil, dar compania a fost prea slab dotată în ultimii ani pentru a putea concura cu dispozitive orientate spre divertisment.

"Trebuie să dezvolţi noi tehnologii şi produse şi să nu rămâi blocat la cele care te-au adus în cercul câştigătorilor", a scris jurnalistul de la Forbes, Sydney Finkelstein. "Ca Motorola, ca Polaroid, lumea a trecut de la analog la digital, iar Kodak a trebuit să se schimbe odată cu ea."

Articole pe aceeaşi temă

Trei motive pentru care muncitorii voiajori nu vor falimenta sistemul canadian de sănătate

Unii analişti susţin că expansiunile ulterioare ale Kodak în materie de imprimante, produse chimice şi materiale medicale au fost decizii proaste care au consumat numerar, dar niciodată nu au înregistrat succese majore. Iar eforturile ulterioare de a-i prinde din urmă pe rivalii japonezi, care dezvoltau camerele foto digitale, au fost prea puţine şi au avut loc prea târziu.

Acum, "Momentele Kodak" ale companiei par ceva din trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor