Klemm, primele declaraţii după întâlnirea cu Dragnea. Ce critică ambasadorul?
alte articole
Modificările aduse legislaţiei penale şi anticorupţie pot influenţa negativ relaţia România – SUA, a declarat ambasadorul SUA, Hans Klemm, la o zi după vizita fulger în biroul lui Dragnea, vizită ce a avut loc pe fundalul iureşului mediatic dezlănţuit de scrisoarea lui Giuliani. De asemenea, Klemm a mai precizat că Guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului.
Afirmaţiile au fost făcute de ambasadorul SUA în cadrul evenimentului ”The U.S. – România Strategic Partnership: Highlights & Opportunities- AmCham Ambassadorial Business Breakfast”, care are loc în această dimineaţă la Hotel Intercontinental, fără participarea presei şi unde este prezent şi ambasadorul României în SUA, George Maior. Declaraţiile au fost semnalate G4Media.ro de participanţi la eveniment.
”Recentele modificări în legislaţia penală şi anticorupţie, semnalate într-o scrisoare comună a ambasadorilor şi oficiali UE, pot avea un rol negativ asupra cooperării SUA-România în domeniul luptei împotriva terorismului, traficului de arme şi persoane şi aplicarea legii”, le-a declarat Klemm celor prezenţi la eveniment.
De asemenea, Hans Klemm a mai explicat că, aşa cum au declarat întotdeauna, Casa Albă şi Departamentul de Stat sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului în România.
La rândul său, George Maior a declarat că, în ciuda ultimelor zile şi a declaraţiilor din spaţiul public, relaţiile România – SUA sunt foarte bune şi SUA sunt un partener strategic important.
Reamintim că ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a ajuns miercuri, la Parlament, pentru o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în contextul în care Politico.eu a dezvăluit că avocatul Rudolph Giuliani a primit bani pentru a-i trimite preşedintelui Klaus Iohannis scrisoarea pe tema protocoalelor secrete.
Diplomatul american a refuzat să facă declaraţii presei.
De partea sa, Liviu Dragnea a trasmis printr-un comuniat postat pe site-ul Camerei Deputaţilor că "principalul subiect de discuţie a vizat consolidarea Parteneriatului Strategic, care reprezintă o prioritate a agendei de politică externă a României. În acest sens, au fost menţionate progresele înregistrate pe linia cooperării bilaterale pe componenta de securitate, precum şi interesul deosebit pentru dezvoltarea dimensiunii economice."
”Dincolo de dimensiunea apărării şi securităţii regionale, care a reprezentat şi continuă să reprezinte pilonul de bază al Parteneriatului Strategic, interacţiunile bilaterale acoperă o zonă extrem de vastă de domenii. În prezent, se acordă o atenţie prioritară consolidării dimensiunii economice a acestuia. Astfel de întâlniri sunt extrem de benefice, în special în perspectiva vizitei din septembrie a Secretarului pentru Energie, Richard Perry, care va participa la Summit-ul Celor Trei Mări”, a declarat Dragnea.