Kievul arestează 39 de persoane în Odesa pentru plănuirea unei rebeliuni

Un militant pro-rus stă în faţa unui cordon de poliţişti în Odesa, 4 mai 2014.
Un militant pro-rus stă în faţa unui cordon de poliţişti în Odesa, 4 mai 2014. (Captură Foto)

Autorităţile ucrainene au declarat că au arestat în această săptămână în Odesa, oraş port la Marea Neagră, 39 de persoane care aparent aveau misiunea de a organiza şi desfăşura o revoltă pro-rusă. Arestările au loc în condiţiile în care, în Odesa, au avut loc în ultimele luni mai multe explozii încă neelucidate.

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat joi reţinerea a 29 de persoane suspectate de implicare în organizarea unei revolte separatiste în Odesa, după un tipar folosit de rebelii separatişti pro-ruşi din estul ucrainean.

Conform autorităţilor, suspecţii dispuneau de mai multe arme şi explozibili şi aparent ar fi acţionat în baza unor ordine primite din partea separatiştilor din estul Ucrainei. Conform surselor, presupuşii rebeli ar fi avut ca obiectiv, printre altele, asasinarea unui deputat şi a mai multor militanţi pro-europeni, arată Agerpres.

“Conform planului lor, aceste acţiuni ar fi trebuit să fie începutul preluării controlului asupra acestui teritoriu pentru a smulge oraşul Odesa şi regiunea omonimă şi să creeze acolo o nouă cvasi-republică”, conform unei declaraţii făcute de şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Pe lângă cei 29 de suspecţi arestaţi, SBU a declarat că în cursul zilei de marţi au mai fost reţinuţi 10 ruşi, acuzaţi că ar fi urmărit să comită diferite acte de sabotaj sau chiar atentate în Odesa.

Vineri, în Odesa, se va marca cea de-a 71-a aniversare de la înfrângerea trupelor germane în acest oraş şi la ceremonii a fost anunţată şi prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe