Kiev: Manifestanţii sunt decişi să nu renunţe până când nu demisionează Guvernul

Protestele continuă în capitala Ucrainei. Manifestanţii susţin că nu vor părăsi Piaţa Independenţei din centrul capitalei decât după ce guvernul şi preşedintele îşi vor da demisia.
Proteste în Ucraina (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.12.2013

Protestele continuă în capitala Ucrainei. Manifestanţii susţin că nu vor părăsi Piaţa Independenţei din centrul capitalei decât după ce guvernul şi preşedintele îşi vor da demisia. După ce zilele trecute au folosit forţa ca să împrăştie manifestanţii, autorităţile ucrainene au schimbat metodele represive. Procurorii au somat Universitatea din Kiev să întocmească liste cu studenţii şi profesorii care nu au fost prezenţi la cursuri şi, deci, ar fi putut fi printre participanţii la manifestaţii.

Bilanţul oficial arată că s-au înregistrat peste 300 de răniţi în cele două săptămâni de manifestaţii împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici, în confruntările violente care au avut loc cu poliţia, care a făcut în mod abuziv uz de forţă împotriva protestatarilor.

De la confruntările violente de acum câteva zile, se pare că situaţia s-a mai calmat. Însă manifestanţii susţin că nu vor părăsi Piaţa Independenţei până când guvernul şi preşedintele nu îşi vor da demisia.

Premierul Mikola Azarov consideră însă că „avem de-a face cu provocări evidente. Nu sunt studenţi în piaţă, ci provocatori care ştiu ce fac”.

„Suntem convinşi că aceste acţiuni ale guvernului sunt făcute pentru a intimida oamenii, aşa încât aceştia să nu se mai poată exprima liber, prin proteste”, susţine Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

Cu toate că autorităţile ucrainene au afirmat că printre protestatari nu sunt studenţi, procurorii au somat Universitatea din Kiev să prezinte liste cu profesorii şi cursanţii care au lipsit de la ore. Acest demers este primul după ameninţările pe care le-a lansat marţi premierul ucrainean.

În acest context, la Kiev îşi începe lucrările azi Consiliul Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la care participă toţi miniştrii de Externe din Uniunea Europeană şi este posibil ca aceştia să transmită un mesaj Ucrainei, care să contrabalanseze influenţa Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor