Kenya solicita interzicerea totala a comertului cu fildes

Doi elefanti africani tineri se joaca in Kenya (Dan Kitwood / Getty Images)
Epoch Times România
22.07.2009

Au trecut 20 de ani de cand comunitatea internationala a interzis vanzarea de fildes pentru a proteja animalele pe cale de disparitie. Insa oficialii care se ocupa de viata salbatica din Kenya se plang ca elefantii sunt masacrati datorita existentei unor exceptii potrivit carora, ocazional, comertul cu fildes poate avea loc.

Oficialii din Kenya avertizeaza ca elefantii din tara sunt din nou in pericol. Braconierii se aventureaza in parcurile nationale si ii omoara pentru coltii lor.

Administratorii parcurilor din Kenya riposteaza pentru a proteja animalele. Insa seful managementului speciilor si conservarii din cadrul Serviciului pentru Viata Salbatica din Kenya, Patrick Omondi, spune ca nu este suficient. "Anul trecut am pierdut 98 de elefanti din cauza braconierilor si pana astazi, anul acesta, am pierdut 73. Asta este o mare ingrijorare pentru noi si toate astea sunt stimulate deoarece reprezinta un experiment in comert," a afirmat acesta.

CITES, Conventia Asupra Comertului International cu Specii pe cale de disparitie, a interzis comertul cu fildes in 1989, insa de atunci statelor li s-a permis sa participe la vanzari periodice.

Oficialii din Kenya acuza ca aceste vanzari au aprins o noua cerere pentru fildes, mai ales in Asia. Cu doar cateva zile in urma, acestia au anuntat capturarea a unei cantitati de fildes in valoare de un milion de dolari, cu destinatia Laos.

Directorul Serviciului pentru Viata Salbatica (Julius Kipngetich) este ingrijorat in privinta impactului asupra Africii: "Doar pentru ca avem o legislatie puternica, nu putem sa stam degeaba si sa sarbatorim, suntem ingrijorati si pentru acele tari care nu au o legislatie puternica, deoarece orice element de viata salbatica de oriunde este o pierdere pentru noi, ca planeta".

Fildesul elefantului este foarte profitabil, vanzandu-se cu trei mii de dolari pe kilogram pe piata neagra. Oficialii din Kenya avertizeaza ca, cu astfel de preturi, tot mai multi oameni vor fi tentati de braconaj, in cazul in care nu se va interzice permanent comertul cu fildes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor