Kennedy a luat în considerare o intervenţie militară pentru înlăturarea unui fost preşedinte brazilian

Fostul preşedinte american John F. Kennedy, asasinat în 1963, a luat în considerare posibilitatea unei intervenţii militare în Brazilia, cu un an înainte de lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere Joao Goulart şi instaurată o dictatură de 21 de ani în această ţară, relatează miercuri AFP.
(SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.01.2014

Fostul preşedinte american John F. Kennedy, asasinat în 1963, a luat în considerare posibilitatea unei intervenţii militare în Brazilia, cu un an înainte de lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere Joao Goulart şi instaurată o dictatură de 21 de ani în această ţară, relatează miercuri AFP.

O înregistrare audio a fostului preşedinte american a fost publicată pe site-ul Arquivos da Ditadura al jurnalistului Elio Gaspari, care a reuşit să strângă o colecţie importantă de documente referitoare la instaurarea regimului militar în 1964.

Într-o reuniune la Casa Albă din 7 octombrie 1963, cu 46 de zile înainte să fie asasinat, Kennedy l-a întrebat pe ambasadorul american la Brasilia, Lincoln Gordon, dacă prevede 'vreo situaţie în viitorul apropiat în care am putea interveni militar', potrivit paginii de internet.

Diplomatul a răspuns că exista o 'eventualitate periculoasă care necesită, fără îndoială, o acţiune rapidă', continuă agenţia franceză de presă.

În cadrul aceleiaşi discuţii, Gordon a afirmat că Washingtonul ar trebui să aştepte acţiuni mai clare care să indice o orientare către modelul cubanez al lui Fidel Castro pentru a justifica o intervenţie în Brazilia.

Operaţiunea nu a mai fost însă necesară, întrucât militarii brazilieni favorabili Washingtonului au preluat puterea în aprilie 1964 şi l-au înlăturat pe Goulart.

Conversaţia a avut loc în cadrul unei reuniuni de două zile între Kennedy şi membrii guvernului său pentru a discuta situaţia din Brazilia şi Vietnam, precizează AFP.

Documentul audio face parte dintr-o serie de înregistrări secrete, realizate începând din 1962 de Kennedy însuşi, în cursul tuturor reuniunilor sale. În 2012, Biblioteca John F. Kennedy din Boston a publicat 45 de ore din aceste înregistrări, făcute de preşedinte în ultimele trei luni înainte de moartea sa.

Supranumit 'Jango' de brazilieni, fostul preşedinte Joao Goulart a condus această ţară în perioada 1961-1964. După lovitura de stat, acesta s-a stabilit în Uruguay, apoi în Argentina, aminteşte France Presse.

La cererea apropiaţilor săi, rămăşiţele lui Goulart au fost exhumate în Argentina în noiembrie 2013, pentru a fi investigată posibila sa otrăvire, în urmă cu 37 de ani, în cadrul Operaţiunii Condor, un program de represiune iniţiat în anii 1970 de dictaturile din America de Sud pentru a-i vâna şi elimina pe opozanţii de stânga. Investigaţia se află încă în desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor