Kelemen Hunor: Impozitul progresiv mult dorit de PSD ar fi o catastrofă pentru România

Kelemen Hunor (Facebook/RMDSZ)
Andrei Pricopie
03.10.2024

Prezidenţiabilul UDMR Kelemen Hunor a respins, categoric, într-o conferinţă de presă la sediul Biroului Electoral Central, planul PSD de a implementa impozitul progresiv, catalogându-l drept "o catastrofă pentru România".

"Nu, deloc (nu susţin introducerea impozitului progresiv - n.r.). Pentru România ar fi o catastrofă să introduci acum o altă metodă de impozitare - impozitul progresiv, fiindcă asta ar însemna să pierzi din forţa de atractivitate pentru mediul de afaceri. O economie în creştere are nevoie pe termen lung de această taxă simplă sau cotă unică, cum este la noi.

Eu nu vorbesc de faptul că nu există sistemul digital pentru a introduce impozitul progresiv, nu vorbesc despre faptul că în România nu există posibilitatea de a calcula venitul global. Dacă nu ai posibilitatea de a calcula foarte corect venitul global, de ce pui impozitul progresiv pe salariu? N-ai făcut nimic. Deci nu există condiţii şi ar fi o greşeală să introduci impozitul progresiv în momentul în care ai nevoie de creştere, ai nevoie de investiţii, ai nevoie de noi locuri de muncă", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Şeful UDMR a subliniat că deficitul bugetar trebuie redus, iar acest lucru înseamnă "nişte costuri sociale, dar mai ales costuri în ceea ce priveşte administraţia centrală, fiindcă acolo există o risipă, în primul rând".

"Dacă vă uitaţi la numărul de funcţionari publici la noi şi în alte state şi facem o comparaţie, vom vedea că la noi statul a crescut enorm de mult şi nu oferă servicii. Creşte, creşte, dar când te întâlneşti cu o instituţie te loveşte, nu te ajută, deci acolo trebuie să umblăm, pe de o parte. Pe de altă parte, taxa pe muncă trebuie redusă, fiindcă este cea mai mare povară la noi. Colectarea impozitelor este cea mai importantă chestiune, fiindcă degeaba impui noi taxe sau creşti anumite taxe dacă nu eşti în stare să le colectezi.

Deci, colectarea trebuie să fie principala preocupare în Guvern şi, bineînţeles, după aceea trebuie să vedem ce facem cu cota unică. Trebuie păstrată, din punctul meu de vedere nu există alternativă la cota unică, şi trebuie curăţată - să fie cota unică pe toată linia. (...) Sunt foarte multe aspecte care trebuie schimbate, trebuie corectate, fiindcă acest contract între sat şi societate nu mai este în echilibru. Societatea şi cetăţenii oferă mai mult şi statul dă mult mai puţin", a adăugat Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor