Kelemen: Dacă eram în locul lui Bolojan, nu-l luam pe Cioloş. Şi Antonescu ar face o greşeală dacă l-ar lua pe Dungaciu

Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.03.2025

Liderul UDMR Kelemen Hunor a opinat, într-o emisiune B1 TV, că prezidenţiabilul coaliţiei de guvernare Crin Antonescu ar face o greşeală dacă l-ar lua pe Dan Dungaciu drept consilier. O greşeală este, în opinia şefului UDMR, şi aducerea lui Dacian Cioloş în echipa de consilieri a preşedintelui interimar Ilie Bolojan.

Jurnalistă: Cum explicaţi numirea lui Dacian Cioloş în funcţia de consilier al preşedintelui interimar Ilie Bolojan? Pentru că şi aceasta a fost o discuţie în spaţiul public.

Kelemen Hunor: Este decizia lui, nu vreau să comentez. Eu pot să vă spun următorul lucru. Dacă eu aş fi fost preşedinte interimar, nu l-aş fi luat pe Dacian Cioloş consilier prezidenţial, nici onorific, nici plătit. Dar este decizia lui Ilie Bolojan şi trebuie să o respectăm.

Jurnalistă: Uitându-ne la ultimele sondaje, văzând că se situează pe al doilea loc Crin Antonescu şi pe primul loc George Simion, pe locul trei Nicuşor Dan, cam câtă încredere mai putem avea în sondaje, în contextul în care ne reamintim că în campania electorală din 2024 pentru alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu s-a situat de fiecare dată pe primul loc, era dat ca sigur câştigător al alegerilor prezidenţiale?

Kelemen Hunor: Eu cred că trecem printr-o perioadă în care şi cercetătorii au probleme legate de aceste sondaje şi de modul cum sunt întrebaţi oamenii, cum fac ei eşantionul, dacă e online, dacă e prin telefon, dacă este o chestionare directă, de aceea apar aceste surprize. Au fost instituţii de sondare care au greşit mult, alţii au fost mai aproape.

Eu spun de fiecare dată, ok, să ne uităm la cifre, dar să ne uităm ce e în spatele cifrelor, fiindcă asta nu prea se publică, cine ce rezerve are, cine ce potenţial de creştere are, care este a doua opţiune pentru alegători, indiferent care e prima opţiune, că fiecare are şi o a doua opţiune, şi bineînţeles să câştigăm alegerile, nu sondajele.

Bineînţeles că, din păcate, sunt sondaje folosite şi în dorinţa de a manipula opinia publică, ceea ce pentru mine este foarte, foarte antipatic când cineva vine cu sondaje contrafăcute sau manipulate, cifrele, bineînţeles, nu neapărat sondajul propriu-zis, şi doreşte să manipuleze prin aceste cifre şi opinia publică.

Jurnalistă: Crin Antonescu a făcut la un moment dat o declaraţie săptămâna trecută referitoare la Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, că nu ar trebui să fie în al doilea mandat. De asemenea, a mai făcut o declaraţie domnia sa referitoare la faptul că şi-ar lua printre consilieri un om controversat, fiind acesta în persoana domnului Dan Dungaciu. În ce cheie să vedem aceste declaraţii?

Kelemen Hunor: Haideţi să vedem un pic pe bucăţi. Dacă m-ar întreba domnul Antonescu, nu i-aş recomanda să îl ia pe domnul Dungaciu consilier. Punct. Domnul Dungaciu nu are ce căuta lângă un preşedinte. E bine acolo unde e. Nu ştiu dacă e bine, dar are el unde să facă analizele, să facă toate cercetările posibile şi imposibile. Dacă cauţi oameni cu expertiză, e Naumescu, e domnul Goşu, deci sunt foarte mulţi oameni cu expertiză, într-adevăr, pe zona relaţiilor internaţionale şi mai ales în zona noastră. Nu sunt de acord cu Antonescu, deci ar fi o greşeală să-l ia pe Dungaciu.

În ceea ce o priveşte pe Ursula von der Leyen are dreptate. A făcut foarte, foarte multe greşeli doamna von der Leyen în primul mandat. Eu la PPE în Bucureşti nu am susţinut-o. Se ştie că am avut o discuţie cu ea, am avut o discuţie cu echipa, am avut discuţii în PPE. A avut multe voturi împotrivă, dar majoritatea a susţinut-o şi ea este preşedintele Comisiei. Multe greşeli şi toate strategice în primul mandat. Şi asta se plăteşte. Astea sunt costurile.

Deci dacă tu o critici pe Ursula von der Leyen nu înseamnă că eşti împotriva Uniunii Europene. Nu. Uniunea Europeană înseamnă cetăţenii din statele membre, înseamnă statele membre, înseamnă fiecare interes, fiecare om, fiecare comunitate. Greşelile care au fost câteva, că nu putem enumera pe toate, legate de Green Deal şi reducerea competitivităţii economice, nimeni nu a zis că nu avem nevoie de protejarea mediului. Avem nevoie, dar trebuie o etapizare. Trebuie să vezi cât suportă economia, fără să pierzi competitivitatea.

După care, lipsa de transparenţă totală. Deci nu se poate să nu existe transparenţă la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Comisiei. Şi nu se poate accepta acest lucru. Ancorarea Uniunii Europene lângă democraţi în Statele Unite, să nu ai relaţii, legături cu republicanii, se plăteşte. Acum se plăteşte, în aceste zile.

Atunci n-am mai vorbit despre foarte, foarte multe alte aspecte, care pot fi puse pe seama doamnei Ursula von der Leyen, dar Uniunea Europeană se va schimba. Birocraţia exagerată, reglementările exagerate, care au crescut în mandatul trecut, mult peste ceea ce este şi ar fi nevoie în Uniunea Europeană, această lentoare a deciziilor. Deci nu se poate - spun agricultorii, spun antreprenorii, spun firmele mici şi mari. Deci toată lumea. Nu se poate. Alţii fac invenţii, inventează, noi reglementăm. Ducem birocraţia la un nivel cum n-ar mai exista niciodată de când avem instituţii democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor