Jurnalistul american de la Wall Street Journal, reţinut în Rusia, e acuzat că ar fi spionat pentru CIA

Jurnalistul Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal (YouTube Screenshot)
Redacţia
14.06.2024

Procurorii ruşi au declarat joi că au trimis în instanţă cazul reporterului american reţinut anul trecut Evan Gershkovich, după ce au ajuns la concluzia că acesta a colectat informaţii pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA despre o fabrică de tancuri din Rusia.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în urmă cu un an, la 29 martie, în oraşul Ekaterinburg din Urali, sub acuzaţia de spionaj, care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că l-ar fi prins "în flagrant" încercând să obţină secrete militare.

Jurnalistul neagă acuzaţiile, iar angajatorul său, Wall Street Journal (WSJ), a declarat joi, după ultima mişcare a Rusiei, că acesta se confruntă cu "o acuzaţie falsă şi nefondată", bazată pe ceea ce a numit "minciuni calculate şi transparente". Preşedintele Joe Biden a calificat detenţia sa drept "total ilegală".

Declaraţia WSJ a venit după ce biroul procurorului general al Rusiei a afirmat că a aprobat punerea sub acuzare penală a lui Gershkovich şi că dosarul său va fi judecat de un tribunal din Ekaterinburg, dar nu a precizat când va fi audiat cazul şi nici dacă procesul va fi cu uşile închise, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri.

"Ancheta a stabilit şi confirmat cu probe documentare că Gershkovich, un jurnalist american de la The Wall Street Journal, la instrucţiunile CIA, a colectat informaţii secrete în regiunea Sverdlovsk în martie 2023 despre activităţile uzinei de apărare NPK Uralvagonzavod JSC privind producţia şi repararea echipamentelor militare. Gershkovich a desfăşurat acţiunile ilegale folosind metode conspirative minuţioase", se arată în comunicatul procurorilor.

Procurorii nu au publicat nicio dovadă documentară care să susţină acuzaţia.

Arest preventiv

Almar Latour, editorul WSJ, şi redactorul-şef al acestuia, Emma Tucker, au solicitat, prin intermediul unei declaraţii comune, eliberarea imediată a lui Gershkovich.

"Cea mai recentă mişcare a Rusiei către un proces fals este, deşi era de aşteptat, profund dezamăgitoare şi totuşi nu mai puţin scandaloasă.

Evan a petrecut 441 de zile deţinut pe nedrept într-o închisoare rusă pentru că şi-a făcut pur şi simplu meseria. Evan este jurnalist. Defăimarea lui Evan de către regimul rus este respingătoare, dezgustătoare şi se bazează pe minciuni calculate şi transparente", se arată în declaraţie.

Latour şi Tucker au menţionat că se aşteaptă acum ca guvernul american să îşi dubleze eforturile pentru a asigura eliberarea lui Evan.

Gershkovich, primul jurnalist american arestat pentru acuzaţii de spionaj în Rusia de la Războiul Rece încoace, se află în prezent în arest preventiv la Moscova şi a fost subiectul unor discuţii privind schimbul de prizonieri între Moscova şi Washington.

Fabrica Uralvagonzavod, despre care este acuzat că a adunat date secrete, a fost sancţionată de Occident. Cu sediul în oraşul Nijni Tagil din regiunea Sverdlovsk, aceasta joacă un rol crucial în furnizarea de tancuri pentru războiul Moscovei în Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Uzina, condusă de un conglomerat de stat controlat de unul dintre aliaţii preşedintelui Vladimir Putin, a vorbit public despre producerea de tancuri de luptă T-90M şi despre modernizarea tancurilor T-72B3M.

Numărul de tancuri pe care Rusia le-a pierdut în bătălia din Ucraina este un secret militar pe care Kremlinul îl apără cu străşnicie.

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra, a declarat în februarie că Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri - echivalentul întregului său inventar activ de dinainte de război -, dar că are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară în depozite pentru ani de zile de înlocuiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor